Kyselo Lenky Matějkové chutnalo nejvíc

Osmnáct kysel ochutnali a nejlepší z nich vybrali porotci na tradičním mistrovství Semil v přípravě kváskového kysela.

„To kyselo je příliš kyselé,“ rozčiloval se večerníčkový Trautenberk. V jeho kostýmu byl i porotce Vladimír Rezek z Harrachova. Čtyři z pěti porotců dali hlas kuchařce Lence Matějkové a odměnili ji keramickým hrncem na krkonošské kyselo. Kvitovali i to, že se soutěže zúčastnila mladá žena. A především, že umí tradiční, a dnes už skoro zapomenutý pokrm, uvařit. „Pomáhala mi maminka příbuzného Eva Dostálová,“ přiznala vítězka.

Porotci hodnotili, jak jsou uvařené brambory a uškvařené sádlo, jaké houby se použily nebo jak je upravené vajíčko. Správné krkonošské kyselo má lehce navinulou chlebovou vůni a po chlebu také trochu chutná. Říkalo se mu polévka chudých.

Pětičlenná porota ochutnala osmnáct vzorků kysela

Letošní mistrovství se v Semilech uskutečnilo v pořadí už po šesté. Pořadatelé by v příštím ročníku mezi porotci rádi přivítali i některého z věhlasných šéfkuchařů.

Spustit audio