Kyselo Lenky Matějkové chutnalo nejvíc
Osmnáct kysel ochutnali a nejlepší z nich vybrali porotci na tradičním mistrovství Semil v přípravě kváskového kysela.
„To kyselo je příliš kyselé,“ rozčiloval se večerníčkový Trautenberk. V jeho kostýmu byl i porotce Vladimír Rezek z Harrachova. Čtyři z pěti porotců dali hlas kuchařce Lence Matějkové a odměnili ji keramickým hrncem na krkonošské kyselo. Kvitovali i to, že se soutěže zúčastnila mladá žena. A především, že umí tradiční, a dnes už skoro zapomenutý pokrm, uvařit. „Pomáhala mi maminka příbuzného Eva Dostálová,“ přiznala vítězka.
Porotci hodnotili, jak jsou uvařené brambory a uškvařené sádlo, jaké houby se použily nebo jak je upravené vajíčko. Správné krkonošské kyselo má lehce navinulou chlebovou vůni a po chlebu také trochu chutná. Říkalo se mu polévka chudých.
![Pětičlenná porota ochutnala osmnáct vzorků kysela | foto: Ivana Bernáthová Pětičlenná porota ochutnala osmnáct vzorků kysela](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03751924.jpeg?itok=x9rhatpa)
Letošní mistrovství se v Semilech uskutečnilo v pořadí už po šesté. Pořadatelé by v příštím ročníku mezi porotci rádi přivítali i některého z věhlasných šéfkuchařů.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusko a Spojené státy si vyměňují vězně. Součástí by měli být i novináři Gershkovich a Kurmaševová
-
Čech plánoval útok na slovenský Duhový Pride. Policie posílí bezpečnost i při pražském festivalu
-
Olympijský oheň v balonu budí kontroverze. Pařížané se neshodnou na tom, zda by měl zůstat po hrách
-
Možná poslední závod jen na kajaku, říká vodní slalomář Prskavec před olympijským semifinále