Kudy je možné projít Prachovské skály?

17. červenec 2021 10:55

Český ráj, konkrétně chráněná oblast Prachovský skal, je o letních prázdninách velmi oblíbeným místem turistů. Kvůli nedávné bouři a větru je ale na některých cestách čekají uzavírky. Kudy teď není možné projít zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Aktuálně je uzavřený úsek zeleného okruhu od Šlikovy vyhlídky ke Všetečkově vyhlídce. A důvodem je sesuv skalních bloků. Ty totiž poničily schody a zábradlí. Pracovníci Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj společně s geologickou službou už poškozené místo prohlédli. Teď bude nutné skalní bloky odstranit, aby cesta byla opět průchozí.

Kdy se ovšem podaří vše upravit a budou tudy moci znovu procházet turisté, zatím není jasné. Místo je každopádně označeno zákazovými cedulemi. A turisté tam kvůli možnému nebezpečí nemají dovolen vstup.

Je nápor turistů do skal velký? A kdo hlavně přijíždí?

Podle strážců přírody byl zatím největší nával turistů o červencových svátcích, tedy na začátku prázdnin. To do skal přijelo opravdu hodně návštěvníků a bylo nutné regulovat nejen parkování, ale i samotnou dopravu v okolí.

Čtěte také

V těchto dnech je už nápor návštěvníků menší, lidé přijíždějí zejména o víkendech a jedná se tak zejména o jednodenní turisty. Nebo se na prohlídku ve skalách zastavují lidé, kteří se vrací z dovolené a mají to jako závěrečný výlet.

Co se týče cizinců, tak těch je podobně jako v celé republice zatím opravdu velmi málo. Jen zřídka přijedou Poláci, Nizozemci nebo Belgičané. Ale je jich skutečně jen minimum.

V Prachovských skalách z pohledu ochrany přírody platí přísná pravidla. Dodržují je turisté?

Zatím se podle strážců nevyskytly vážnější problémy. Několik turistů museli vykázat z míst, kam se nesmí a vrátili je na značené trasy.

Čtěte také

Někteří lidé chtěli také stanovat na místech, kde je to přísně zakázáno. Ale vše se řešilo domluvou.

Na parkování, které je zde striktně hlídáno a návštěvníci nesmí nechat automobily mimo vyhrazená místa například podél silnic a podobně, dohlíží pracovníci správy CHKO i strážci přírody.

A samozřejmě velkým problémem jsou, jako každoročně, odpadky. Turisté často pohazují různé obaly, papírové kapesníčky nebo PET lahve. Velmi aktuálním problémem je také odhazování respirátorů a roušek.

Spustit audio

Související