Prachovské skály jsou přeplněné turisty. Zvyšuje se počet případů vandalismu a dalších problémů

19. srpen 2020 09:06

Povalující se odpadky mimo koše a popelnice, auta stojící mimo vyznačená parkovací místa, stopy mezi skalami po bezohledných cyklistech. Takhle to teď vypadá na některých místech Prachovských skal v Českém ráji. Strážci přírody mají kvůli zvýšené návštěvnosti víc práce. 

Prachovské skály jsou přeplněné turisty

Se strážcem přírody Milošem Zemanem vcházíme vstupní branou do prachovských skal a už po pár desítkách metrů vidíme poškozené skalní útvary.
„Jak můžeme vidět, tak jsou tady písmena, je tu dokonce do skalního bloku vyryt a vyhlouben důlek, který kámen nenávratně poškozuje."

Stačí se otočit a vidíme další vyryté nápisy

Přicházíme do místa, kde se kříží několik cest.

Čtěte také

Přestože stojíme u odpadkových košů, kolem nich a laviček se povalují obaly od potravin, plastová víčka a další odpadky.

„Letos s rostoucím počtem turistů přibyl jednou tolik počet odpadků," vysvětluje strážce.

A dodává, že kvůli nárůstu počtu turistů v posledních týdnech přibylo popelnic a košů, ale ani to zřejmě nestačí.
„Odhazují tady především použité jednorázové papírové kapesníčky a další použité hygienické prostředky."

Skály jsou často přeplněné lidmi

„Lidem doporučujeme přijet ráno, už v nějakých sedm nebo osm hodin, kdy zde počet návštěvníků není tak velký. Nebo potom naopak navečer, kdy jsou Prachovské skály nádherné a dostat se do nich jde úplně bez problémů," radí vedoucí městského informačního centra v Jičíně Lenka Jírů.

Čtěte také

Právě na tuto radu dal Jakub se svou přítelkyní, které potkáváme.
„Přijeli na osmou hodinu ranní, abychom unikli právě davům turistů. V areálu potom každý volí trošku jinou cestu, takže se turisté rozprostřou."

Kromě pěších turistů přijíždí také víc cyklistů, někteří si ale přírodní rezervaci pletou s adrenalinovým hřištěm.

„Ještě se nám tu rozmohl takový nešvar, a to jsou cyklisté nebo respektive bikrosáři. Ti se tu prohánějí po lesních pěšinách," dodává strážce Zeman s tím, že chytit tyto bezohledné cyklisty je téměř nemožné.

Prachovské skály
jsou pískovcová skalní oblast, přírodní rezervace a součást Chráněné krajinné oblasti Český ráj, která se rozkládá zhruba 5 až 7 km severozápadně od Jičína mezi Prachovem, Pařezskou Lhotou, Dolním Lochovem a Blaty v Královéhradeckém kraji.

Spustit audio

Související