Hore zdar! Nejstarší a největší oddíl Lezecký kroužek Prachov v převisu skalních výročí

5. květen 2018

Sedm kilometrů severozápadně od Jičína leží přírodní rezervace Prachovské skály, která patří do Chráněné krajinné oblasti Český ráj a je oblíbeným cílem turistů i horolezců. Právě tam byl před více než 110 lety založen Lezecký kroužek Prachov. Jeho členové i příznivci si úctyhodné  výročí připomínali v závěru  dubna - a zároveň s ním i zahájení 111. sezóny  pískovcového lezení v Prachovských skalách.

"Nikdy na horolezectví nemohu zapomenout, protože pocity při lezení se nedají ničím nahradit. Bylo to krásné uchopit skálu a dokázat se na ní udržet, bylo to dobrodružné objevování, cesta neznámým a do neznáma. Byly to překrásné chvíle prožité s přáteli v horách i na skále," napsal věhlasný lezec a orientační běžec Jarda Havlík do brožury "Z Prachova po Himálaj - 90 let LKP", která vyšla v roce 1997.

Čtěte takéLEZECKÝ KROUŽEK PRACHOV

Jeho slova mohla u příležitosti společného výročního setkání Lezeckého kroužku Prachov, který je údajně nejstarším a největším lezeckým oddílem u nás, potvrdit většina účastníků. Ti se nejprve sešli u Turistické chaty na Prachově, pak je čekalo společné uvítání mezi Drážďanskou a Americkou věží a uvedení nového horolezeckého průvodce Prachovské skály.

Lezení v Prachovských skalách

Tradičně se také zopakoval historický výstup na Mnicha (Modlitba skal) v dobovém oblečením a s výbavou z roku 1907 a Vyhlídka míru dostala nové jméno - Vyhlídka LKP (podle názvu místního oddílu). Četlo se z vrcholové knížky, volně lezlo ve skalách, v Turistické chatě se promítala smyčka s fotografickými a filmovými vzpomínkami, k tomu koncert skupiny NaPrachOff a vlastní hudební produkce. Znovu se ukázalo, že lezci se dokážou zabavit i jinak než jen při výstupech.

Mezi účastníky byl i lezec a fotograf Vladimír Šoltys, který k prachovské události řekl:

"Pamatuji si, že mojí první lezeckou výzbrojí byl provaz, který jsem našel na půdě u dědy na Blatech. Byl asi 15 metrů dlouhý a na konci opatřený železným kruhem. Děda ho měl na přivazování kozy a krávy. Toto lano jsme pak používali k sestupu ze skály. Že bylo opatřeno kruhem, se náramně hodilo. Železný kruh totiž neprošel slaňovacím kruhem a tak pomocí prádelní šňůry se lano dalo stáhnout ze skály dolů. Několik hasičských karabin jsem sehnal v železářství u Knotků. S touto výzbrojí se nám podařilo zdolat nespočet jednoduchých výstupů," vzpomíná Jaroslav Havlík (nar. 1936), legenda mezi prvovýstupci, jehož cesty z konce 50. a počátku 60. let minulého století podle zasvěcených patří a určitě ještě dlouhou dobu budou patřit mezi všeobecně nejoblíbenější výstupy.

Lezení v Prachovských skalách

Osobností spojených s lezením v Prachovských skalách, a hlavně Havlíkových předchůdců, byla od roku 1907 celá plejáda a těžko je můžeme všechny připomenout. Lezecký kroužek Prachov na ně pamatuje na svých webových stránkách, připomíná je při výročích kroužku, i při samotných výstupech na věže, na které průkopníci hledali první průstupové cesty.

S jejich odkazem se setkává i mladá horolezecká generace. Kroužek má totiž početnou dětskou základnu, a navíc každoročně pořádá tzv. nováčkovský kurz, kam se mohou přihlásit mladí lidé od 15 let.

Za Český rozhlas Hradec Králové přejeme Lezeckému kroužku Prachov dalších 110 let a gratulujeme!

Lezení v Prachovských skalách
autoři: Milan Baják , VaW
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.