Krajští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok. Z přebytků chtějí splácet dluhy

28. listopad 2018

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3 miliardy 384 miliónů korun. Je to o čtvrt miliardy korun víc než loni. Rozpočet schválili krajští zastupitelé.

Priority Libereckého kraje přiblížila navrhovatelka rozpočtu, statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová z hnutí ANO.

„Jednoznačně zajištění veřejných služeb v rámci Libereckého kraje, a potom je to dopravní obslužnost, jak autobusová, tak železniční. Máme vyčleněny i částky na investice a na projekty spolufinancované z Evropské unie,“ uvedla Jitka Volfová.

Kraj pro příští rok počítá s příjmy zhruba o 250 milionů korun vyššími než letos. To podle Volfové umožnilo navýšit finance pro příspěvkové organizace, včetně investic. Víc peněz tak půjde do krajských nemocnic, záchranné služby, ale i krajské knihovny, muzea a galerie nebo do škol.

"Na zajištění dopravní obslužnosti je v rozpočtu pro příští rok 645 milionů korun, o 45 milionů víc než letos," dodala Volfová.

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3,384 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů korun nižší. Peníze navíc kraj použije především na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů. Splátky jistin a úroků přijdou kraj na bezmála 111 milionů korun, s dalším zadlužováním se nepočítá.

Rozpočet počítá s investicemi za 611 milionů korun. Zhruba 100 milionů z vlastního dá kraj do oprav a rekonstrukcí silnic. Téměř 53 milionů je v rozpočtu určeno na modernizaci Krajské nemocnice Liberec, a dalších 30 milionů je určeno na investice v českolipské nemocnici. 16 milionů investuje kraj například i do rekonstrukce Domova důchodců ve Vratislavicích.

 Mezi velké projekty spolufinancovanými z EU patří hlavně rekonstrukce silnic, ale také třeba modernizace Severočeského muzea v Liberci nebo Krajské vědecké knihovny v Liberci.

autor: Redakce ČRo Liberec | zdroj: ČTK
Spustit audio