Kraj chce v Liberci sloučit školy: Textilní se strojní a elektrotechnickou. Studenti protestovali

2. květen 2023 15:40

Střední škola textilní v Liberci by se od 1. července 2023 měla sloučit se střední školou strojní a elektrotechnickou. Návrh už schválila rada Libereckého kraje. Textilní obory, které se na škole vyučují, zůstanou dál v nabídce. Kraj chce v budově textilní školy v Tyršově ulici zřídit nově i technické lyceum.

Před krajským úřadem v Liberci bylo 2. května dopoledne rušno. Přišli tam protestovat studenti a učitelé Střední průmyslové školy textilní z Liberce a také jejich rodiče, kteří nesouhlasí s plánovaným sloučením své školy se střední školou strojní a elektrotechnickou.

Studenti, celí v černém, přišli se smuteční rakví a transparenty, na kterých byla hesla: „O nás, bez nás“, „Nerušte nám textilku“, „Neberte nám budoucnost“ nebo také „170 let v háji“, čímž upozorňovali na to, že textilní průmyslovka oslavila vloni 170 let trvání. Nápad jít demonstrovat vzešel od studentů a spolu s nimi vyrazili před krajský úřad i pedagogové.

Hejtman Martin Půta z SLK se snažil protestujícím vysvětlit, že sloučení neznamená zánik textilní školy. Textilní obory zůstanou, a to ve stejné budově jako dnes, neplánuje se ani propouštění učitelů.

Spojení se strojní průmyslovkou vychází z toho, že o tuto školu je velký zájem, ale ta už nemůže další studenty přijímat; kdežto kapacita textilní školy je naplněná ze 40 procent. Sloučením tak zbude prostor i na vytvoření technického lycea, které se má specializovat na 3D technologie, webové aplikace a multimédia a také na kybernetickou bezpečnost.

Změní se jen název?

Podle vyjádření Libereckého kraje se jen změní názvy obou škol. Ředitel strojní průmyslovky Jaroslav Semerád už ale naznačil, že chce obor oděvnictví a textilnictví víc zatraktivnit, a zapojit do nich i to, co se vyučuje na strojní průmyslovce, tedy robotiku, automatizaci výbory, strojírenství.

První ročníky by se tak učily všechno společně, a až od druhého by se studenti rozdělili podle toho, na jaký obor se hlásili. Podle ředitelky textilní průmyslovky Jany Kočí to ale může vést až ke zrušení oboru oděvnictví.

Rada Libereckého kraje bude o záměru obě školy sloučit jedna 16. května. Konečné rozhodnutí bude na krajském zastupitelstvu, které se sejde 30. května.

Spustit audio

Související