Zastupitelé Liberce: Pobočka České pošty v Géčku, ve Vratislavicích pošta Partner plus. Česká pošta: Nesouhlasíme

28. duben 2023 17:17, aktualizováno

Po dlouhé a emotivní diskuzi se zastupitelé Liberce shodli na znění návrhu pro Českou poštu ohledně rušení poboček v krajském městě. Česká pošta trvá na zrušení poloviny z celkem 12 provozoven. Uzavřít by se měly k 1. červenci letošního roku.

Aktualizace: pátek 28. dubna 17 hodin

Pobočka České pošty v libereckém nákupním centru Géčko zřejmě v červenci skončí. Vedení státního podniku 28. dubna liberecké radnici sdělilo zamítavý postoj ke čtvrtečnímu (27. dubna) stanovisku zastupitelstva města k rušení poboček.

Zastupitelé v něm navrhovali poštu v obchodním centru zachovat, zrušit místo ní pobočku ve vratislavickém obvodu a tu nahradit poštou v režimu Partner Plus. To podle mluvčího liberecké radnice Tomáše Tesaře státní podnik neakceptoval.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka poštu v obchodním centru Géčko vybrali proto, aby dodrželi platnou legislativu. Dodal, že docházková vzdálenost k pobočce musí být v obci nad 2500 obyvatel do tří kilometrů.

***

Čtěte také

Liberečtí zastupitelé na svém jednání 27. dubna souhlasili s tím, že navrhnou zachování pošty v obchodním domě Géčko. I proto, že se pod petici podepsala více než tisícovka lidí, a také, že je tato pobočka druhou nejvytíženější ve městě.

Z klasické pošty ve Vratislavicích nad Nisou navrhují udělat takzvanou poštu Partner plus, i přesto, že se dostupnost pošty pro některé lidi zhorší.

V návrhu zastupitelé zároveň odsouhlasili, že případné náklady spojené s poštou Partner Plus, půjdou za Statutárním městem Liberec. Primátor Jaroslav Zámečník ze SLK bude zároveň s Českou poštou jednat o získání budov poboček, které pošta ve městě zruší.

Starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka ze SLK s návrhem nesouhlasil a podal protinávrh. A to, že pošta ve Vratislavicích nad Nisou by byla zachovaná tak jak je a poštou Partner plus by se stala pošta v obchodním centru Géčko.

Odůvodnil to tím, že Česká pošta uznala chybu, když vratislavickou poštu chtěla zrušit, a to z důvodu, že Vratislavice jsou městskou částí. Zastupitelé oponovali i tím, že pošta Partner plus je vyhovující, navíc vratislavičtí můžou využívati poštu v nedaleké Proseči.

Protinávrh starosty Pohanky neprošel. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman z hnutí Liberec otevřený lidem kritizoval to, že by náklady na provoz vratislavické pošty Partner plus mělo hradit město Liberec.

Svůj provoz by k 1. červenci 202 3měly ukončit pobočky pošty ve Vesci, Františkově, na Vápence, sídlišti Kunratická a v Machníně. Nad poštami v Růžodole, tedy v obchodním centru Géčko a ve Vratislavicích nad Nisou zatím visí otazník. Konečné rozhodnutí bude na České poště.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související