Komu vyhovoval lockdown? A proč covid rozhádal některé rodiny? I o tom byla řeč s psychologem Petrem Moosem

Zůstaň doma, zachráníš životy. Právě toto heslo nás nabádalo v čase lockdownu k udržování společenského odstupu. Nechodili jsme za kulturou, sportem, ani do restaurací, většina obchodů byla zavřená. Zvykli jsme si na e-shopy, jídla v krabičkách. Většina lidí se těšila, až se život vrátí do normálu. Proč to pro někoho ale může být obtížné? I na to se Iveta Kalátová zeptala svého hosta, libereckého psychologa Petra Moose.

Pandemie podle Moose ukázala, kdo je kdo. Každý na nezvyklou situaci reagoval po svém.

„Spousty lidí zareagovalo tak, že se uzavřelo do jakýchsi svých soukromých bublin. Na jednu stranu to bylo dobré, protože jsme se vzájemně chránili a byl to nějaký respekt, ale také to vedlo k tomu, že ta bublina se velmi těsně uzavřela a v těch bublinách se lidi naučili fungovat,“ přiblížil Petr Moos.

Covid podle něj hlavně poznamenal mezilidské vztahy, které byly kvůli karanténě přerušené. A to jak v rodinách, mezi přáteli, tak i na pracovištích.

„Zároveň do toho probíhalo všechno to nesrozumitelné, co nám tady předváděla například naše politická reprezentace a trochu nás tím stresovala. Někdo to vyjadřoval navenek, to znamená spíš agrese, někdo implodoval dovnitř, to znamená spíš deprese. Každopádně to vytvořilo potom situaci, kdy někdo zůstal zapouzdřený v té své bublině, zalezl si do nějaké své nory, a teď v momentě, kdy se situace otevírá, tak je velký problém vyjít ven,“ doplnil Moos.

S návratem do běžného života teď podle něj mají problém hlavně někteří introvertněji orientovaní lidé. Ti stále zůstávají ve své bublině, ve které se naučili žít během covidu. Psychologové tomu říkají například jeskynní syndrom nebo syndrom nory.

A o čem byla ve studiu Českého rozhlasu Liberec ještě řeč?  Třeba o tom, proč zrovna některým introvertům vyhovoval lockdown, jak vztahy v rodinách ovlivnily často protichůdné informace v médiích, nebo jestli covidová doba přinesla i něco pozitivního. Poslechněte si celý rozhovor Ivety Kalátové s psychologem Petrem Moosem.

Spustit audio

Související