Kominík radí: Jak na bezpečné teplo

Je nejvyšší čas na kontrolu a vyčištění komínů. Co může způsobit nevyčištěný komín a proč raději netopit mokrým dřevem? Otázky pro kominíka Marka Hauera.

Čtěte také

„Když zahoří v komíně, je to vždycky špatné. Pokud to zahoří čistě interně, jenom v dutině komína a nerozšíří se to mimo šachtu komína, tak je to, řekněme, trošku výhra,“ vysvětlil na úvod Marek Hauer.

Co vlastně způsobí požár v komíně? „Třeba to, že komín není pravidelně servisovaný, čištěný, ale může to být i nevhodným palivem,“ řekl kominík. Podle něj je nejčastější chybou topení čerstvě pokáceným, tedy mokrým dřívím. „Zatopím a nechce to hořet. Tak tam naženu takzvaně hodně vzduchu, aby se to rozhořelo, aby se vysušila ta voda. No a ten plamen je dlouhý, a unáší s sebou jak vlhkost, tak saze, a tím se saze zanáší po trase do komína. Ať je to v kouřovodu, nebo v komíně.

A když pak zatápíme znovu, ty usazené saze mezitím vyschnou, a dlouhý plamen způsobí, že saze začnou doutnat a z toho vzniká komínový požár,“ dodal.

Co dalšího může požár v komíně způsobit? Jaké nevhodné palivo lidé používají? Jak se zbavit trámu v komíně? Je rozdíl v komínech pro plynový kotel a kondenzační plynový kotel? A jaké trable mohou způsobit v komíně ptáci nebo třeba sršně? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.