Kometou do Drážďan. Na nejstarší vánoční trh v Německu vyjíždí každou adventní sobotu speciální vlak z Liberce

1. prosinec 2023

Svařák, vánoční štola, grilované klobásy a desítky prodejních stánků. To jsou vyhlášené adventní trhy v Drážďanech. Předvánoční atmosféra láká do saské metropole každoročně i tisíce Čechů. Z Libereckého kraje tam vyjíždí i speciální adventní vlak.

Čtěte také

Neuvěřitelných 589 let slaví v roce 2023 adventní trh Striezelmarkt v Drážďanech. Předvánoční atmosféra láká do saské metropole každoročně i tisíce Čechů. Tomu se přizpůsobuje i společnost Die Länderbahn, která zajišťuje vlaky mezi Libercem a Drážďany.

Do Drážďan se tak dá o adventních víkendech jet z Liberce, Chrastavy a Hrádku nad Nisou vlakem během rána a dopoledne každou hodinu. A je přidaný i speciální dopolední spoj Vánoční kometa.

Jízdenka je k zakoupení přímo ve vlaku u průvodčího, a to za hotové. Jízdenka je vždy pro dospělou osobu, k ní mohou jet až tři děti ve věku od 6 do 15 let. Nejčastější jízdenka pro dva dospělé a až tři děti stojí teď 490 korun a platí pro cestu tam i zpět, ovšem v jeden den.

Tato cena je platná jen do 10. prosince. Pak budou platit nové jízdní řády a s nimi přijde zdražení o 30 až 100 korun, podle počtu dospělých. Přestože je o tyto adventní spoje obrovský zájem, není rezervace míst možná.

Adventní trh v Drážďanech trvá až do Štědrého dne, kdy končí ve 14 hodin. Trh není jen jeden, po celém městě jich je několik, každý s různým programem a nabídkou zboží. Některé se stylizují do středověku, jiné do přelomu 18. a 19. století, další trh Dresdner Hüttenzauber je zase celý ve stylu lyžařských party na horských chatách a oblíbený je i romantický trh na zámku Rezidenzschloss v centru města.

Největší nápor lidí pak čeká Drážďany v sobotu 9. prosince, kdy proběhne vyhlášený festival štol, tedy typického vánočního drážďanského pečiva, s historickým průvodem.

Spustit audio

Související