Krajská nemocnice dnes přebírá od společnosti EUC Nemocnici Frýdlant

Zdravotní péči pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku nově zajistí Krajská nemocnice v Liberci. Ta od července přebírá Nemocnici Frýdlant, kterou koupila od společnosti EUC zhruba za 8,5 milonu korun.

Převzetí mohl ještě zastavit návrh na předběžné soudní opatření, kterým se snažili prodej frýdlantské nemocnice zablokovat její někdejší vlastníci. Ti se na firmě EUC domáhají u soudu finančního vyrovnání od roku 2015. Soud ale návrh na předběžné opatření zamítl a podle vyjádření Jiřího Douska, právníka někdejších majitelů, se proti rozhodnutí soudu už odvolávat nebudou.

„Myslíme, že je to dobrá zpráva pro obyvatele Frýdlantska. My od prvního července do té nemocnice přijdeme a budeme se snažit ji zachránit a stabilizovat tak, aby mohla být poskytována jak pohotovostní, tak normální lékařská péče,“ uvedl k převzetí Nemocnice Frýdlant krajskou nemocnicí její mluvčí Václava Řičář.

Nemocnice Frýdlant, kde devět pacientů skončilo po operaci s otravou krve

Podle generálního ředitele liberecké nemocnice Richarda Lukáše se až dnes ukáže, kolik personálu ve Frýdlantu zůstalo. A podle situace bude vedení řídit obnovu některých zdravotnických oborů.

„Chceme to, co tam v současné době je, zachovat a rozvíjet následnou péči, denodenní operativu a odborné ambulance. Budu i jednat s tamními lékaři, abychom rozšířili působnost lékařské služby první pomoci,“ popsal ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. Už teď je ale podle něj jisté, že ve Frýdlantě nebudou lůžková oddělení, jako je třeba chirurgie nebo interna. Jako příkladné vyhodnotil tamní gynekologické oddělení, které provádělo až 900 výkonů ročně. Do frýdlantské nemocnice by se také mělo přestěhovat oddělení následné péče z Jablonného v Podještědí.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související