Zoo Liberec má novou samici ohrožené kočky cejlonské

Zoologická zahrada v Liberci rozšířila počet chovaných koček cejlonských ze dvou na tři. Přibyla nová samice ze Zoo Bojnice. Těchto malých šelem zbývá ve volné přírodě méně než deset tisíc kusů.

V jejich domovské Indii a na Srí Lance je ohrožuje hlavně ztráta jejich přirozeného prostředí, které ničí lidská činnost. Lidé je také loví kvůli masu a kožešinám.

Liberecká zoo chová kočky cejlonské od roku 2014, zatím se je tam ale nepodařilo rozmnožit.

„Kočka, kterou jsme teď přivezli ze Zoo Bojnice, tak je čtyřletá. Kocour je starší, má osm let. On tu byl v páru s kočkou, která byla o rok starší než on, ale oni nám dlouhou dobu neharmonizovali. Zkoušeli jsme jim obracet rytmus, zkoušeli jsme jim dát novou expozici, zkoušeli jsme všechno možné, ale nezabralo nic. Koťata jsme nikdy neměli, proto jsme přistoupili k výměně té samice,“ uvedl hlavní zoolog liberecké zahrady Luboš Melichar.

Kočka cejlonská je aktivní hlavně brzo ráno a k večeru

Po příjezdu nové samice z Bojnic se změnil i liberecký kocour. „Potom, co jsme je spojili dohromady, tak i ten samec se chová úplně jinak, než se choval k té původní samici. Takže asi máme důvod si myslet, že by to v tomhle případě mohlo být lepší,“ doplnil Luboš Melichar. Samice kočky cejlonské rodí po sedmdesátidenní březosti jedno až dvě mláďata. V liberecké zoo by se jich tak mohli dočkat i do konce letošního roku.

Kočka cejlonská je aktivní hlavně od soumraku do úsvitu, ale když není velké vedro, můžou jí návštěvníci vidět v pohynbu i přes den. Cejlonská kočka se podobá běžné mourovaté domácí kočce, ale váží jen okolo jednoho kilogramu. Loví hlavně hlodavce, ptáky a hmyz.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související