Kniha roku Libereckého kraje: „Větší pocta je pro mě to, že se knížky ještě čtou,“ říká oceněný spisovatel

Druhý ročník soutěže Kniha roku Libereckého kraje zná své vítěze. Zástupci kraje je vyhlásili v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Odborná porota letos vybírala z třiceti přihlášených titulů. Udělila i zvláštní cenu, za mimořádné zásluhy v oblasti regionální literatury ji získal spisovatel a skaut Miloš Zapletal. 

„Větší pocta je pro mě to, že knížky se stále ještě čtou,“ říká oceněný Miloš Zapletal, autor knih jako například Stezka odvahy, Ostrov přátelství nebo legendární knižní řady Velká encyklopedie her. „Snažil jsem se vytvořit program pro volný čas dětí v době, kdy toho moc nebylo.“

Jan Luštinec, dlouholetý ředitel jilemnického muzea převzal cenu za publikaci Jan Nepomuk hrabě Harrach - ze života českého kavalíra

Mezi knižními tituly ocenila odborná porota monografii a výtvarnou publikaci Jan Nepomuk hrabě Harrach – ze života českého kavalíra, dlouholetého ředitele jilemnického muzea Jana Luštince. Trofej v podobě skleněné knížky, díla Střední umělecké školy sklářské v Kamenickém Šenově převzal i Jan Šolc za svůj titul Žít v Liberci. „Cena je míněna Liberečanům – pro ně jsem to psal. Když já mám Liberec tak moc rád… chci poděkovat své ženě Janě, které jsem věnoval kapitolu,“ popisuje Jan Šolc.

Akademik z liberecké univerzity si splnil sen – vydává knížku pro děti

Václav Dvořák, pedagog TUL, otec dvou synů a nově i spisovatel literatury pro děti a mládež

Dvaačtyřicetiletý vysokoškolský pedagog z liberecké Technické univerzity Václav Dvořák je velký milovník vesmíru a současně ho odjakživa lákalo napsat knihu. Teď si svůj sen splnil – vydává vědeckofantastický příběh pro děti a jejich rodiče.

Mezi vítěze se v kategorii Literatura pro děti a mládež zařadil Václav Dvořák se svou prvotinou, vědecko-fantastickým románem pro děti a mládež Písečníci a bludný asteroid.

Cílem soutěže je podle náměstkyně hejtmana pro kulturu za Starosty pro Liberecký kraj Květy Vinklátové podnítit regionální autory a nakladatelství k vydávání knih: „Považujeme to za velmi důležité, pro budoucí generace to znamená, že budou moci do dějin kraje sáhnout. Na tom, jak bohatá je knihovna regionální literatury, se ukáže, jak bohatá je kultura kraje.“

„Soutěž je důležitá i pro čtenáře, kteří mají rádi regionální literaturu a autory, ale ne vždy o nich vědí,“ uzavírá ředitelka knihovny a současně i porotkyně soutěže Kniha roku, Blanka Konvalinková.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související