Své inspirativní příběhy prozradily studentům v liberecké knihovně „živé knihy“. Co jsou zač?

V Krajské vědecké knihovně se mohli studenti středních škol setkat s živými knihami. Tedy se zajímavými lidmi, kteří jim odvyprávěli svůj příběh.

Letošní živé knihy byly zaměřené na podnikání a podnikavost

Už 10. ročník projektu, s podtitulem „Nesuď knihu podle obalu“, který svým způsobem bojuje proti stereotypům a předsudkům, letos společně s knihovnou uspořádal Podnikatelský inkubátor. V předchozích ročnících byla témata jako homosexualita, bulimie nebo židovství letos byli živými knihami podnikaví lidé.

Zájemci si mohli nejprve přečíst pravidla živé knihovny a potom si vypůjčit knihu z osmnácti možných. Například Holka z plakátu, Spokojený život, To nevymyslíš nebo Jak postavit sen. Studentky z Liberce Valérie s Kateřinou si vybraly „živou knihu“ cestovatele Rada Robinu. „Byla jsem ráda, že jsem mohla poznat někoho, kdo má zajímavý životní příběh, kdo toho tolik procestoval,“ zhodnotila Valérie.

„Letos máme živé knihy zaměřené na podnikání a podnikavost,“ říká za organizátory z Podnikatelského inkubátoru Antonín Ferdan a pokračuje: „Máme tu i spoustu maminek, které během mateřské zjistily, že nechtějí dělat to, co dělaly předtím a založily si třeba šicí firmy.“ Jednou z živých knih byla i Věra Vohlídalová, někdejší ředitelka Krajské vědecké knihovny, která vyprávěla příběh o tom, jak se rozhodla postavit budovu liberecké knihovny. „Mám hodně zkušeností a snů a za celý život mám tolik optimismu, co všechno je možné si splnit, i když někdy je cesta ke snu tvrdá,“ komentuje Vohlídalová.

U stolků s živými knihami se vystřídalo celkem 138 studentů.

autor: Lucie Fürstová

Související