Jak pomoci zraněným dětem? Zdravotnice z Jablonecka o tom vydala knihu

19. prosinec 2018

39letá maminka dvou holčiček, Lenka Havrdová z Jablonecka je profesionální zdravotník na rodičovské dovolené. Pracovala na dětském úrazovém oddělení Vinohradské nemocnice a deset let školí první pomoc. Teď sepsala návod jak pomoci zraněným dětem, a to bez profesionálních pomůcek. Jen s tím, co máte běžně v domácnosti.

Kniha má 82 stran, je v kroužkové vazbě a plná barevných fotek

Kniha má hesla „lepší být připraven než překvapen“, to její autorka komentuje: „Je to tak. První pomoc školím už desátým rokem a i mí klienti, které jsem proškolila, a od té doby říkají, že mají lepší vnímání první pomoci a cítí se být připraveni.“

Dcera jako figurantka a modelka

V knížce dělá Lence Havrdové „fotofigurantku“ i její starší dcera. „Chtěla jsem, aby knížka byla naprosto autentická,“ říká zdravotnice – spisovatelka a pokračuje: „Když píšu něco, čím chci poučit ostatní, mělo by být jasné, že mám i osobní zkušenosti, a právě tím, že jsem maminka dvou holčiček, přišlo mi skvělé je do knížky použít jako modelky.“

V knize je spousta barevných fotek s popiskami. Názorné ukázky první pomoci

Chce připravit i videokurz první pomoci

Kniha má 82 stran, je v kroužkové vazbě a plná barevných fotek. Příprava trvala čtyři měsíce. Na rozdíl od jiných publikací, které se věnují tématu první pomoci, je knížka Lenky Havrdové napsaná tak, aby si lidé mohli v případě úrazu pomoct tím, co mají doma, říká její autorka. „Bez profi vybavení je určená absolutním laikům,“ tvrdí Havrdová, která chce ke knize připravit i videokurz první pomoci.

Autorka knihy má letitou zdravotnickou praxi, první pomoc školí deset let
autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.