Klimatizace, pitný režim i vodní mlha. Domovy seniorů se snaží pomoct klientům snést letní horka

14. srpen 2024 13:14

Tropická vedra mnohdy těžko zvládají i mladí zdraví lidé. Skutečný problém ale můžou vysoké teploty představovat pro lidi se zdravotními obtížemi nebo důchodce. Pracovníci domovů pro seniory se proto v těchto dnech snaží, aby klienti měli hlavně dostatek tekutin. A využívají i různé pomůcky, jako třeba v domově Na Blatech v České Lípě.

Čtěte také

Do atria budovy svítí sluníčko, je tam ale několik stínících prvků, jsou tam různé rostliny, břečťan, které mají přispívat ke zlepšení klimatu. „Odpoledne je tady opravdu stín,“ potvrzuje vedoucí domova Helena Holanová.

„A k tomu jsme tady ještě přidali vodní mlhu, aby se klientům, když tady odpoledne sedí, dobře dýchalo,“ dodává a na důkaz přístroj spouští. „Navíc jsme v prvním patře konečně letos udělali klimatizaci, protože tady máme v chodbách prosklené stropy a v předchozích letech jsme tam v létě naměřili i 40 stupňů,“ doplňuje.

Pracovníci domova také víc než jindy hledí na pitný režim klientů a zároveň se snaží sestavovat lehčí jídelníček.

A jak vedra zvládají obyvatelé českolipského domova pro seniory Na Blatech? Poslechněte si reportáž redaktora Jiřího Jelínka.

Spustit audio

Související