Ke sportu vedou různé cesty. Třeba přes šikanu. Své o tom ví patnáctiletý Marek Gaži z České Lípy

19. květen 2021

Šikana. To byl důvod, proč si Marek Gaži vybral jako sporty box a kickbox. A zalíbily se mu natolik, že u nich zůstal. Sní o zápasech v Německu nebo Francii. Úspěchy na domácí scéně už nasbíral.

Spolužák ve škole, který byl mohutnější a silnější, mě šikanoval. A pak mě k tomu dokopal táta..
Marek Gaži

„Na mistrovství republiky a národním poháru byl velmi úspěšný,“ prozradil na úvod trenér českolipského Viperu Radek Procházka na adresu Marka Gažiho. Když ale znovu slyší patnáctiletého boxera vyprávět o tom, co ho ke sportu přivedlo, zvážní. Marek sám boxerský trénink nikdy ve škole nezneužil, přinesl mu ale respekt u spolužáků.

Do českolipského oddílu chodí i dívky

Box samotný je fyzicky náročný a bez bolesti se to v začátcích neobešlo. „Jako bolelo to hodně, to si nebudeme lhát. Byly dny, kdy jsem chodil domů s brekem,“ přiznává Marek. Na bolest ale daly zapomenout úspěchy. „Za největší úspěch považuju, že jsem se stal mistrem Česka v kikckobxu. Další úspěch byl v Oktagonu 13, to byl sice exhibiční zápas, ale vidělo mě několik tisíc lidí,“ říká.

Oktagon je největší česko-slovenská organizace pořádající u nás turnaje bojových sportů, za asistence televizních kamer, a právě zápasy před publikem jsou pro Marka do budoucna největší výzvou. A jaké jsou jeho boxerské sny? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související