Kauza lékaře Bartáka. U libereckého soudu dnes vypovídal elitní pražský kriminalista

V kauze lékaře Jaroslava Bartáka, který je obžalovaný z plánování tří vražd a vydírání, dnes u Krajského soudu v Liberci vypovídal pražský kriminalista Josef Mareš.

Mezi policisty byl první, kdo se o údajné chystané trestné činnosti Bartáka dozvěděl. Na více než pět let staré události si ale moc nevzpomínal. Líčení bylo odročeno na konec dubna, kdy by měl být hotový dopracovaný posudek o Bartákově duševním stavu a zřejmě budou vyslechnuti ještě někteří policisté z Liberce. Další důkazy obžaloba ani obhajoba zatím nepožaduje.

Bartákovi, který si teď odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek, hrozí za plánování tří vražd a vydírání 15 až 20 let vězení, vinu ale odmítá. Podle něho šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně.

Podle spisu Barták plánoval trestnou činnost na podzim 2013 při odpykávání trestu ve věznici v Liberci. Vraždy tří lidí podle spisu osnoval ze msty za předchozí odsouzení. Vydíráním k tomu chtěl získat přes 80 milionů korun, které chtěl použít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl jeho tehdejší spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil pořízenými videonahrávkami.

Levko tehdy přes neznámého prostředníka zkontaktoval právě Mareše. „Bál se (Levko) toho, že když oznámí něco na Bartáka, že se to obrátí proti němu. Chtěl nějakou důvěryhodnou osobu,“ uvedl dnes u soudu Mareš, který je známý jako spoluautor scénáře kriminálního seriálu České televize Případy 1. oddělení. Mareš u soudu řekl, že měsíčně se na něho obrátí tři až čtyři vězni s tím, že mají pro něj něco zajímavého.

Mareš uvedl, že měl v případu roli pošťáka. Jako policista z Prahy neměl oprávnění kauzu z Liberce vyšetřovat, místním kriminalistům tak předal písemné podklady, které získal od Levka a neznámého prostředníka, a později i pořízené nahrávky, které mu opět doručil prostředník. Mareš také zprostředkoval kontakt Levka s místními policisty, aby k nim měl důvěru. Podrobnosti z události té doby si už ale Mareš moc nevybavoval a jeho výpověď byla v některých částech odlišná od úředních záznamů, které tehdy sám sepsal. Asi největší rozpor byl v počtu návštěv za Levkem ve věznici. Podle policejních záznamů byly tři, podle údajů věznice dvě.

„Co si vzpomínám, tak jsem byl za ním dvakrát, třeba se ale pletu. Nemění to ale nic na tom, co jsem řekl, že jsem byl jen v pozici pošťáka,“ dodal Mareš.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související