Soud ukončí případ sexuálního násilí na asistentkách Bartáka, lékaři hrozí 15 let

6. únor 2013

Půl roku trvající trestní proces s lékařem Jaroslavem Bartákem dnes skončí rozsudkem. Ještě před ním zazní závěrečné řeči. Obžaloba spolumajitele modřanské polikliniky viní ze sexuálního násilí na 11 ženách, vesměs šlo o jeho asistentky.

Na závěr procesu s lékařem Jaroslavem Bartákem se pro velký zájem veřejnosti musely rozdávat vstupenky. Státní zástupkyně v závěrečné řeči vylíčila Bartáka jako manipulátora, který sám sebe považuje za elitu národa a ostatní přehlíží, a navrhla pro něj patnáctiletý trest.

Případ vyplul na povrch předloni v létě, kdy Barták odjel na služební cestu na Filipíny se svou 22letou asistentkou Lucií. Zasahovat tehdy musel na žádost ministra zahraničí český velvyslanec Josef Rychtar, který ji pak před Bartákem ukryl.

Před soudem o ženách mluvil modřanský lékař s despektem: „Jsem si říkal, no zuby křivý, prsa měla špatný, ale prostě snažila se.“

S jednou ze svých asistentek si Barták dokonce zahrál nesmlouvavého kardinála v erotickém filmu, který se natáčel na vatikánské nunciatuře v Praze. Sám sebe lékař označil za liberálního katolíka, což mu prý dovolovalo svou bývalou manželku s dívkami podvádět. Sex s ním prý měly dohodnutý už v pracovní smlouvě.

Nic takového se ale během hlavního líčení neprokázalo. Barták připustil, že rád holdoval alkoholu. Jeho advokáti ale na snížené příčetnosti obhajobu stavět nechtějí.

„Na jeho duševním stavu stavět nebudeme, poněvadž myslím, že to není klasický stav nepříčetnosti,“ potvrdil právník.

A odpovědný za své chování je i podle soudních znalců, konstatoval sexuolog Petr Weiss.

„U pana obžalovaného doktora Bartáka nebyly zjištěny známky duševní choroby v pravém slova smyslu, nebyla zjištěna ani sexuální deviace,“ konstatoval sexuolog.

Sám Barták několikrát před soudem zopakoval, že jeho trestní stíhání je výsledkem spiknutí. V čem ale konkrétně mělo spočívat, to se soudce Stanislav Králík nedozvěděl.

„To, co tady říkáte po celou dobu u hlavního líčení, že pan doktor Choděra a ještě další z mužů, jsou hlavními strůjci spiknutí proti vám, že toto je zinscenovaný proces vedený proti vám. Tak to tady prosím řekněte, teď tady je jedna z osob, která má být hlavou spiknutí, prosím, máte prostor,“ vyzval soudce Bartáka. Odpovědi se však nedočkal.

autoři: mad , bre , Vojtěch Kouřímský
Spustit audio