Kam za předvánoční atmosférou? Do sklářských hutí i na adventní trhy

Vánoční trhy a jarmarky, sklářské dílny i adventní prohlídky na některých hradech a zámcích. Druhý adventní víkend nabízí nejen v Libereckém kraji spoustu vánočně laděných akcí.

Adventní trhy v Liberci začaly na náměstí Dr. Edvarda Beneše už na začátku prosince a skončí den před Štědrým dnem. Na tuto sobotu je od osmnácti hodin připraven vzpomínkový koncert s písněmi Karla Gotta, v neděli pak adventní koncerty. Od půl druhé budou na náměstí před radnicí zpívat herci Šaldova divadla a v šestnáct hodin začne v kostele svatého Antonína Velikého koncert operního sólisty Národního divadla Luďka Veleho. Novinkou letošního ročníku libereckých adventních trhů je 25 metrů vysoké, 22 metrů dlouhé a 11 metrů široké ruské kolo.

Novinkou letošních adventních trhů v Liberci je 25 metrů vysoké ruské kolo

Vánoční trhy se o tomto víkendu konají také v České Lípě. V tamním Vlastivědném muzeum a galerii se už od úterka koná jubilejní třicátý ročník trhů, který skončí v neděli. Návštěvníci tam najdou tradiční řemeslné výrobky, bohaté občerstvení, dílničky pro děti i živý betlém. Vánoční jarmark v duchu lidových tradic je dnes mezi desátou a sedmnáctou hodinou také na Vodním hradě Lipý. Lidé tam můžou ochutnat například medové perníčky upečené v zámeckých kamnech.

Součástí Velikonočního jarmarku na hradě Lipý jsou atrakce pro děti

Na Vánoční řemeslnické trhy lze v sobotu zajet také do Turnova na náměstí Českého ráje, kde bohatý doprovodný program vyvrcholí v 18 hodin slavnou Českou mší vánoční Jakuba Jana Ryby. Adventní dílnu a zdobení stromečku s vévodou Albrechtem z Valdštejna na dnešek připravili ve Frýdlantě. Koná se mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou ve výstavní síni tamní radnice.

Logo

Adventní trhy začínají tuto sobotu také v příhraniční německé Žitavě. Potrvají týden a nabídnou návštěvníkům jarmareční stánky, kulturní program a další akce. Součástí letošních vánočních trhů bude slavnost světel - o tomto víkendu se ve středu města rozzáří světélka a typické vánoční hvězdy vyrobené v německém Ochranově. V nedalekém Budyšíně začaly vánoční trhy, které jsou nejstarší v celém Německu, už minulý týden.  Novinkou tohoto víkendu ale bude středověký trh u ruin mnišského kláštera.

Sklářské tradice

Vánoční výtvarnou dílnu pořádá o tomto víkendu Svaz výrobců skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Na akci s názvem České Vánoce si budou moci návštěvníci v paláci bižuterie u přehrady prohlédnout postupy tradiční výroby skleněných ozdob. Zjistí, jak se dělají figurky u kahanu, jak se vyfukují vánoční koule nebo jak se navlékají typické ozdoby z dutých perlí. České Vánoce mohou lidé navštívit po oba víkendové dny od deseti do šestnácti hodin.

Květinek na obří lustr museli skláři vyrobit šest tisíc kusů.

Sklářské postupy si lidé můžou vyzkoušet také jinde v Libereckém kraji. Některé hutě totiž připravily pro návštěvníky adventní program. V Lindavě jsou ve sklárně Ajeto připraveny exkurze, malování vánočních koulí i foukání skla. Přístupné jsou i další sklárny zapojené do projektu Křišťálové údolí. Například skláři ve Floriánově huti v Častolovicích ukážou návštěvníkům rytí skla, vánoční program je připravený i ve sklárně v Heřmanicích.

Dagmar Hálová, Skleněný betlém

Lidé také můžou zajít na expozice věnované sklářským produktům, typickým pro Liberecký kraj. Velká výstava současných českých vánočních ozdob je k vidění v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie, výjimečně přístupné je i Minimuzeum skleněných betlémů v Železném Brodě. Betlémy můžou lidé vidět také v lomnickém muzeu, a to až do 6. ledna.

Předvánoční vlaky

V Kamenickém Šenově bude od čtrnácti do sedmnácti hodin otevřené Čertovské nádraží. Na Čertovskou jízdu historickým vlakem můžou zájemci vyrazit od čtrnácté hodiny vždy v každou další celou hodinu. Pro děti jsou připraveny výtvarné dílny pro děti a Peklo na peroně.

Kateřina Šedá tentokrát připravila mikulášskou nadílku pro cestující Vlakem kultury. Lidé, kteří po telefonu vyznali lásku, omluvili se nebo se k něčemu přiznali, dostali odměnu od Mikuláše, anděla nebo čerta

Mikulášské vlaky s bohatým programem vyjedou v neděli od osmi hodin na trasu Lomnice nad Popelkou – Nová Paka. Na koleje zvou také v Rokytnici nad Jizerou, odkud vyjede ráno, v poledne a odpoledne Andělská projížďka do Martinic v Krkonoších. Pojede se zvláštní parním vlakem s mikulášskou nadílkou a programem čertovské kapely.

Adventní prohlídky

O víkendu bude mimořádně otevřený hrad Grabštejn a zámek Zákupy. Obě památky nachystaly vánoční prohlídky. Na Grabštejně představí významný rod Clam-Gallasů, v Zákupech zase byt nadlesního a prvorepublikové vánoční tradice. Vánoční hrané prohlídky, které přiblíží Nové zvyky nové republiky, připravili také průvodci na zámku Lemberk.

autor: reČRoL
Spustit audio