Kam za krásou rozkvetlých orchidejí? Do liberecké botanické zahrady

Botanická zahrada v Liberci má kolekci více než sto padesát orchidejí v plném květu. Jsou mezi nimi šlechtěné i divoké druhy. Ve čtyřech vitrínách je zahradníci neustále doplňují.  

„Teď jsou žně na orchideje, protože ty tropické velkokvěty jsou takzvaně krátkodenní, a teď předvádějí tu nádheru. Hrubě bych odhadl, že v těch čtyřech vitrínách, z nichž každá je dlouhá asi čtyři a půl metru, je tak sto padesát až dvě stě orchidejí,“ popsal expozici ředitel Botanické zahrady v Liberci Miloslav Studnička. Podle nich ocení jejich krásu jak běžní návštěvníci, tak i odborníci.

Sám má v oblibě například vzácný druh orchideje - Rhynchostele uroskinneri. „To je orchidej, o které se v tlusté monografii o orchidejích v Guatemale píše, že jí tam našli celkem dvakrát. Pochybuji o tom, že jí tam ještě někdy najdou, tak vzácná je. A my tady máme dva parádní mnohokvěté exempláře,“ doporučil jednu z rozkvetlých krásek Studnička.

„My jsme jediná botanická zahrada v republice, která skutečně každý den v roce předvádí orchideje. A to v nemalém množství. Máme stálou variabilní expozici orchidejí a na to si netroufá žádná naše konkurence,“ doplnil ředitel zahrady. Orchideje jsou tam k vidění po celý rok.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související