Kam s ním? Obyvatele libereckých sídlišť dlouhodobě trápí nedostatek parkovacích míst, radnice hledá řešení

28. červen 2021 12:15

Nedostatek míst k parkování je jedním z hlavních problémů, které trápí obyvatele libereckých sídlišť. Vedení města hledá způsob, jak ho vyřešit. Možností je hned několik, podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Pšeničková.

Parkování na sídlišti

Liberecká radnice hledá způsob, jak vyřešit parkování na sídlištích. Jednou z možností je i systém, který umí regulovat auta pomocí rozpoznání registrační značky. Znamenalo by to, že lidé si do systému zaregistrují své vozy a platí podle toho, zda jde o místního obyvatele, návštěvu nebo o služební vůz. Na vjezdech do sídliště by příjezd auta zaznamenávaly takzvané chytré kamery.

V některých městech, která tento systém zavedla, ubylo na sídlištích až 30 % aut. Náměstek primátora Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj chtěl projekt vyzkoušet na sídlištích kolem Hokejky v Ruprechticích a na Broumovské. Radní to ale nepodpořili. „Budeme hledat další varianty. Aut je mnoho a jsou levná, běžně jsou v rodině dvě, tři auta a všichni se diví, že je na sídlištích málo parkovacích míst. Sídliště se ale stavěla v době, kdy se počítalo s jedním autem na tři rodiny,“ doplnil Šolc.

Podle něj chybí na sídlištích stovky parkovacích míst. Zatím ale na radnici nedokázali vymyslet žádné řešení, se kterým by souhlasili i lidé, ať už šlo o zavedení investorské anebo modré abonentní zóny.

Dalšími možnostmi, jak lidem na sídlištích pomoci, je například navýšení parkovacích míst v rámci menších projektů. Naposledy například město přidalo osm stání v Oblačné ulici, další pak v Rychtářské ulici, kde zlegalizují parkování na travnaté ploše. Připravují se další místa v ulici Gagarinova a v ulici Vlnařské. Rozšiřovat se dají i modré zóny. Jedním z návrhů je i výstavba družstevních garáží, které vznikaly už v 80. letech. Město by na ně poskytlo pozemky a jednotliví družstevníci by se na ně pak složili.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související