Liberec: Kde jsou volná místa k parkování? Poradí mobilní aplikace

Liberec nově nabízí lidem pomocí internetu přehled o tom, kde jsou právě volná parkovací místa. Využít k tomu mohou aplikaci pro mobilní telefon, případně webové stránky. Systém sledování volných parkovacích míst město stál přes milion korun. Jde o pilotní část projektu, který by měl parkování celkově zjednodušit a zpřehlednit.

Město má nový systém sledování volných a obsazených parkovacích míst. Na internetu se tak zobrazuje aktuální stav v horním centru Liberce, říká mluvčí krajského města Jana Kodymová: „Těmi lokalitami jsou Malé náměstí, Sokolovské náměstí, Železná ulice, Vavřincův vrch, náměstí Dr. Edvarda Beneše a Frýdlantská z obou stran. Celková kapacita sledovaných míst činí 240.“

Zmapovat chce město i parkovací stání v obchodních domech

Za instalaci čidel město zaplatilo 960 000 korun a za pořízení softwaru dalších 140 000 korun. Místa jsou na webu rozlišná pomocí zelené a červené barvy. Zelená místa jsou volná a červená naopak obsazená. Jde o pilotní fázi projektu. Najdeme ji na webové adrese parklib.herm.cz.

Parkování v obchodním domě v centru Liberce

Pokrytí se zatím týká jenom na části města, Liberec ale chce mít tento systém do poloviny příštího roku po celém městě. Zmapovat by se tak měla veškerá parkovací stání, včetně obchodních domů. Na projekt za deset milionů korun radnice žádá evropskou dotaci a výsledek by měla znát do několika týdnů.

Nepůjde ale zdaleka jen o internetovou aplikaci. Počítá se taky s pořízením zhruba 30 navigačních tabulí, které budou na příjezdových silnicích do Liberce, na dopravních uzlech i blízko jednotlivých parkovišť. Navigační tabule by totiž měly řidiče navést k nejbližšímu vhodnému parkovišti, kde je nejvíc míst.

Systém mapuje, kde jsou v Liberci volná parkovací místa (repro foto)
autor: jch
Spustit audio