Kam a kdy v kraji za památkami? Zjišťovali jsme podrobnosti

4. květen 2020 14:29

Památky už se také se připravují na znovuotevření. Které z nich budeme moci navštívit a jaká nás přitom čekají omezení?

Hrady a zámky v Libereckém kraji se po postupném rozvolňování vládních opatření pomalu chystají otevřít pro veřejnost. Některé bude možné navštívit už od 11. května. 

Kam od 11. května

V první vlně bude otevřena zřícenina hradu Trosky a zámecký park na Sychrově, kam se turisté mohou vypravit už v pondělí 11. května, přestože právě první den v týdnu bývají památky běžně uzavřené. Většina hradů a zámků se zpřístupní o 14 dnů později, 25. května.

Neorenesanční oranžerie s arkádovou chodbou postavena roku 1852

Návštěvníci musejí počítat s upraveným režimem prohlídek. Novinkou je, že Národní památkový ústav spustí online prodej vstupenek. Využít ho lidé mohou předem i na místě. Jak potvrdil kastelán zámku Sychrov Miloš Kadlec, konkrétně na Sychrově připravili i další opatření: „Vstup do areálu zámku bude možný jen s rouškami, počet lidí ve skupině bude omezen na 10 včetně průvodce, a u vstupů do areálu, do pokladen a návštěvnických center budou umístěné bezdotykové dezinfekční stojany,“ popsal.

Bez jarmarků

Kvůli mimořádné situaci museli letos na hradech a zámcích alespoň dočasně omezit i doprovodné kulturní akce; například slavnosti, trhy nebo hudební vystoupení; a to se zřejmě negativně projeví na letošních tržbách, které jsou kvůli pandemii už tak výrazně nižší. Pořadatelé doufají, že některé z akcí se ještě uskuteční, otázkou však stále zůstává, s jakou dramaturgií a v jakém režimu.

Letošní řemeslný jarmark na hradě Grabštejn je laděný do období gotiky

Na hrady a zámky v kraji zatím nelze individuálně přispívat. Podle památkářů lidé mohou pomoci ideálně tím, že je po znovuotevření navštíví a zaplatí vstupné, které zůstává stejné, jako před pandemií.

Spustit audio

Související