Jizerské hory o víkendu obsadí účastníci legendárního běžkařského závodu Jizerská padesátka. S jakými omezeními počítat

6. únor 2023 14:10

Ve čtvrtek 9. února 2023 začíná 56. ročník Jizerské padesátky. Tisíce lyžařů zaplní Jizerské hory; turisté proto musí až do neděle 12. února počítat s omezeními. Shrnula je redaktorka Johana Tománková.

Na hlavní padesátikilometrový závod ještě zbývá pár desítek volných startovacích čísel (údaj z 6. února 2023). Zájemci také mohou ještě koupit registrace na třiceti a na sedmnácti kilometrové úseky. Pokud se registrace nevyprodají on-line, budou k zakoupení i ve čtvrtek na místě. Úplně vyprodaný je závod na 25 kilometrů a dětský desetikilometrový.

Lidé, kteří budou chtít o víkendu přijet do Bedřichova, musí počítat s tím, že by mohli mít problém s parkováním a také s ubytováním, pokud by se třeba někdo chtěl o víkendu vydat do Jizerských hor na zimní dovolenou, s největší pravděpodobností ubytování v okolí Bedřichova nenajde. Účastníci Jizerské padesátky si pokoje obvykle rezervují i rok dopředu.

Ve čtvrtek a v pátek budou moct návštěvníci hor parkovat na všech veřejných parkovištích v Bedřichově, kromě centrálního. To bude ve čtvrtek z části zarezervované pro účastníky závodu a od pátku bude pro veřejnost uzavřené úplně.

Během Jizerské padesátky bude také pro turisty omezený vjezd do Bedřichova. Ve čtvrtek a v pátek se tam lidé osobním autem dostanou. V sobotu a v neděli bude ale vjezd do obce od šesti ráno do půl desáté dopoledne možný pouze s parkovací kartou, kterou si závodníci mohli koupit společně se startovním číslem.

Pokud si někdo bude o víkendu chtít v Bedřichově zalyžovat, bude to možné až po půl desáté. Lidé budou moci využívat skiareál Malinovka, u kterého budou moci zaparkovat na parkovišti P3 u Nisy. Běžkarům pořadatelé Jizerské padesátky doporučují, aby nastupovali na tratě pouze na Maliníku, Valešovce, Vysokém hřebenu, nebo v Hraběticích.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související