Jít do toho bez respektu, by se nemuselo vyplatit, říká závodník rally Filip Mareš

13. květen 2024

Setkání u mikrofonu bylo opět o rychlých autech a závodech v nich. Pozvání do pořadu přijal český rally závodník Filip Mareš. Jedna z otázek moderátora Pavla Petra byla, jestli může závodník jezdit bez strachu.

„Asi bych to nenazýval strachem, ale přirozeným respektem. Že ten sport je nebezpečný, vnímá asi každý rozumný člověk. Možná právě proto je potřeba jít do toho s tím respektem a tu míru rizika umět nějakým stylem ukočírovat, což doufám, že se mi už daří. Jít do tohoto sportu bez respektu, by se nemuselo vyplatit,“ myslí si Filip Mareš.

Rizikové momenty během jízdy většinou vyhodnocuje vždy sám. Jeho spolujezdec totiž většinu jízdy sleduje rozpis, takže často ani rizikové chvíle nemusí zaregistrovat. „Je to spíš o tom zvážit dané podmínky, to jaké má člověk v ten moment obuté pneumatiky, jaké je počasí, jestli všechno je správně. Když budu mít pneumatiky na 30 stupňů a suchou cestu, a začne mi do toho padat déšť a kroupy, tak je jasné, že budu muset asi trochu slevit ze svých nároků na rychlost jízdy, abych se vůbec udržel na cestě,“ pokračoval Mareš.

A jak je to během závodů s diváky? Nestojí někdy na nebezpečných místech? Podle Filipa Mareše je v současnosti zabezpečení tratí v České republice na takové úrovni, že závodníci se s diváky vidí zblízka maximálně v servisní zóně, kde se jezdí 30 kilometrů za hodinu.

„Na těch rychlostních zkouškách fanoušky téměř nevnímáme, protože ty divácké zóny jsou dneska postavené tak, aby byly mimo naše únikové zóny. Takže většinou ty fanoušky vnímám jen minimálně, případně fotografy, kteří můžou stát kdekoliv, tak těch si člověk všimne i v tom závodním autě, ale jinak ti fanoušci stojí dneska zaplaťpánbůh ve většině případů na bezpečných místech. Takže na těch rychlostních zkouškách mám možnost se soustředit jen na tu jízdu, a ne na to, že fanoušek stojí někde špatně,“ doplnil závodník.

Co ještě uslyšíte v záznamu pořadu? Třeba odkdy se chtěl Filip Mareš stát závodníkem, jaké mě vzory a jaká byla jeho cesta na závodní tratě. Také se třeba dozvíte, jak se liší závodní speciál od běžného vozu, nebo Marešovy zkušenosti z tratí Rally Bohemia, která se jezdí také v Libereckém kraji.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.