Jilemnice se proměnila v město dobrovolníků

V nouzovém stavu pomáhá každý, kdo může. Pod dohledem pána hor, samozřejmě.

Čtěte také

Jilemničtí dobrovolníci nakoupí v samoobsluze, zaběhnou do drogerie, seženou léky v lékárně. Potom všechno rozdělí do tašek a rozvezou po městě. Taky šijí roušky, zvedají telefony na speciální krizové lince, hlídají děti a venčí psy. Ve městě se zapojil doslova každý, kdo může.

V kulturním domě Jilm je rušno. Přestože všechny akce jsou na týdny dopředu zrušené, mají zdejší zaměstnanci, stejně jako úřednici z radnice, plno práce. Sály, které se proměnily v dobrovolnické kanceláře, provedl naši redaktorku ředitel domu Jiří Paulů.

Dobrovolnící ve městě rozváží obědy, v místní školce se šijí roušky a učitelky kromě toho hlídají děti, jejichž rodiče musejí nutně do práce. Místní samoobsluhy, řeznictví, drogerie a všechny otevřené obchody se také do pomáhání zapojily; ve všech 11 otevřených provozovnách jsou zdarma k dispozici roušky. Nejen ochranných pomůcek je ale v této době nedostatek, chybí i sociální kontakty. Ukázalo se to po zřízení první krizové linky, jak popsal starosta města Vladimír Richter z ODS.

I Krakonoš na jilemnickém náměstí dodržuje mimořádná opatření

Z kulturního domu Jilm je nejen místo, odkud každý den vyrážejí auta, ale také bod, kam lidé každý den přinášejí roušky; sbírají je tam dámy na recepci. Motto roušky všem už jistě dobře znáte, věřte ale, že v Jilemnici tohle heslo platí dvojnásob. Důkazem toho je Krakonoš, který stojí na náměstí a kromě obvyklého klobouku a sukovice má teď navíc modrou plátěnou roušku.

autor: sas
Spustit audio

Související