Je v pořádku, že si lidé pronajímají chaty na víkend? Zeptali jsme se ústavního právníka

24. leden 2021 09:59

V Jizerských a Lužických horách si lidé půjčují a pronajímají k rekreaci soukromé chaty a chalupy. Ubytovací zařízení přitom musejí být zavřená kvůli vládním opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru. Podle ústavního právníka, kterého Český rozhlas oslovil, majitelé soukromých chalup nabídkou pobytů protipandemická opatření neporušují. Stejně jako lidé, kteří tam jezdí na dovolenou.

Tatínek Václav tahá na sáňkách dcerku Terezku a synka Vašíka, svítí slunce, všude je sníh - idylka. Maminka Radka to všechno s úsměvem pozoruje a je ráda, že v době pandemie našla tady v Lužických horách se svojí rodinou místo, kam si může jezdit odpočinout.

Bydlí totiž v malém bytě v Liberci a dovolené nebo víkendy v penzionech a hotelích, na které byla doposud zvyklá, padly s příchodem vládních nařízení.

„Přes známé jsme v podstatě získali možnost pronajmout si chaloupku. Máme tady možnosti, které se nám vůbec ve městě nenabízejí. Máme kousek les, velikou zahradu, takže naprostá spokojenost,” vysvětlila pro Český rozhlas Liberec. „Velkou výhodou a důvodem, proč tady můžeme být, je, že manžel může pracovat z domova,” dodala.

Terezka se vrací ze sáňkování a tahá mě za ruku, ať se jdu podívat na iglú, které tady na zahradě s bráškou a rodiči postavila. Chalupa k odpočinku je zdá se zkrátka k nezaplacení, ať už si ji člověk půjčí nebo pronajme.

Ministerstvo to nezakazuje

Může se ale tohle vlastně v době pandemie dělat? Ministerstvo zdravotnictví to přímo nezakazuje, ale ve výjimkách pro ubytovací kapacity - kde jsou třeba pracovní pobyty - poznámka o soukromých chalupách není.

„Pokud někdo půjčuje svoji chatu bezplatně, tak určitě může. Pokud ji někdo pronajímá za peníze, ale nedělá to soustavně za účelem zisku, tedy nepodniká v tom, tak taky může,” popsal ústavní právník a člen legislativní rady vlády Jan Wintr.

Jinými slovy, pokud žádné nařízení pobyt v soukromých chalupách nezakazuje, nemusejí se lidé zdráhat takové možnosti využít. „Z hlediska ústavního práva je to samozřejmě omezení svobody, takže je potřeba zákaz vykládat spíš úzce než široce,” doplnil.

Soukromé chalupy budou podle našeho zjištění využívat lidé hojně i během jarních prázdnin. Na toto období mají ostatně hodně zaplněné rezervační systémy i penziony a hotely - hosté i provozovatelé doufají, že se vládní opatření brzo rozvolní.

autoři: sas , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio