Je komplikované to vybalancovat, abyste byl dobrý v obou disciplínách. Umí to jen ti nejlepší, říká o severské kombinaci reprezentant Jiří Konvalinka

17. červen 2023

Zima už je za námi, v Setkání u mikrofonu jsme se k ní ale přesto vrátili. Tématem pořadu totiž byla severská kombinace. Zimní sportovní disciplína, ve které se sčítají výsledky ve skocích a v běhu na lyžích. Pavel Petr si nejen o ní povídal s osmnáctiletým Jiřím Konvalinkou, českým reprezentantem a závodníkem liberecké Dukly.

Vzhledem ke sportovní tradici v jeho rodině začal do harrachovského sportovního klubu chodit už ve třech letech. Z té doby si prý pamatuje první trénink i první skok na lyžích. „Bylo to na středním můstku na Kamlu. V té době ještě nebyl malý můstek K6, takže jsem rovnou šel na větší. A byl to ten nejlepší pocit, jaký jsem do té doby znal. I přesto, že jsem se vymlel, nedokázal jsem stáhnout svoje véčko, dopadl jsem na břicho a vyrazil si dech, přesto jsem se usmíval,“ zavzpomínal na své úplné začátky Jiří Konvalinka. Kaml je skokanský areál pro nejmenší v centru Harrachova, kde začínají všichni tamní skokani.

Pro severskou kombinaci se rozhodl ještě v dětství, když v této disciplíně dosáhl prvních úspěchů. A jak je vlastně dají propojit dva sporty? „O severské kombinaci je známo, že čím lepší běžec, tím horší skokan. Já jsem v této fázi lepší skokan, tím pádem horší běžec. Je komplikované to vybalancovat, abyste byl dobrý v obou disciplínách. Umí to jen ti nejlepší. Doufám, že se mi někdy v životě také někdy podaří dosáhnout tohoto výsledku,“ přiblížil mladý reprezentant.

Jaké sporty ještě Jiří Konvalinka dělal? Jak se dá sportovní kariéra sladit se studiem na základní či střední škole? O čem přemýšlí na můstku před skokem? A má nějaké rituály, které dodržuje? Nejen to se dozvíte v rozhovoru sdruženáře Jiřího Konvalinky s moderátorem Pavlem Petrem.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související