Je to jen iluze a já se jí snažím využívat. Břetislav Jansa vystavuje své fotoobrazy

23. září 2024

Turnovské Cafe Depo je dalším z desítek míst autorských výstav fotografa Břetislava Jansy. Vedoucí turnovského fotoklubu Safír a též Sdružení fotografů Euroregionu Nisa tentokrát vystavuje fotoobrazy na bavlněném plátně.

Už 45 let stojí v čele turnovského fotoklubu Safír Břetislav Jansa, od roku 2000 také vedoucí Sdružení fotografů Euroregionu Nisa Kontakt. Za sebou má už více než 1000 výstav Safíru a Kontaktu nejen u nás. I tak si stále najde čas na vlastní tvorbu. Fotoobrazy na bavlněném plátně vystavuje v Turnově.

Expozice kombinuje dvě jeho velké lásky; tu dětskou, v malování a pak tu dospělejší, fotografování. „Není to klasická fotka, je to fotka, která je uzpůsobená k tomu, co cítím. Jsou to barevné vjemy. Vždycky se snažím podívat se pod pokličku toho obrázku, nebo fotografie, a je pravda, že tam trošku měním tvary a hlavně barvy,“ popisuje Břetislav Jansa svou tvorbu.

K tvorbě tedy používá nejen fotoaparát, ale i počítač. „Rád bych, aby počítač byl kamarád, ale zápasím s tím. Zápasím s tím hodně, přesto se mi občas něco podaří,“ přiznává.

Některé z jeho obrazů vypadají, jako by byly plastické. „Hraju si s těmi barvami. Máme nedokonalé oči a toho se snažím využít, například červená z fotek nebo obrazů vystupuje, vedle toho zelená zase ustupuje. Takže když se člověk zakouká, najednou to vidí, že to je prostorové. Je to jenom iluze, samozřejmě. Toho se snažím využívat, že to má krásnou hloubku,“ vysvětluje fotograf.

Výstava fotoobrazů Břetislava Jansy, letošního držitele ministerské ceny za audiovizuální a výtvarné aktivity, potrvá v kavárně Cafe Depo v Turnově do 21. října 2024.

Jak jeho fotoobrazy vznikají? A nosí u sebe stále fotoaparát? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související