Jan Kraus: Být hostem talk-show? To je rekreace

18. duben 2018

Dobře známý herec a moderátor Jan Kraus představil v centru Liberce svou novou knihu Můj soukromý buzynes. K městu pod Ještědem má velice blízký vztah, v publikaci tomu dokonce věnoval jednu kapitolu.

O Janu Krausovi vyšlo hned několik knížek, ale tato je vůbec první, kterou o sobě napsal on sám. „Byla to trošku shoda náhod, oslovila mě paní z vydavatelství a chtěla, abych napsal něco o byznysu,“ říká Kraus a pokračuje: „Říkal jsem jí, že byznys jsem dělal jenom pět let, tak to je tak na jednu kapitulu, ale nakonec mi řekla, že si tu knížku můžu napsat, o čem chci. Uvědomil jsem si, že celý můj život je byznys.“

Jan Kraus: V Česku je málo odvážných lidí

03222354.jpeg

„Prostě humor je všude, i v Osvětimi.“

V názvu knihy je záměrně použito slovo buzynes, namísto byznys. Proč? „Každý život je byznys, když chcete, ale ne pod tím hnusným slovem business, jak se to píše. Proto jsem chtěl, aby to bylo napsaný buzynes, aby bylo jasně daný, že to je trochu jiný druh byznysu,“ vysvětluje známý moderátor.

Zaměstnancem nebyl ani vteřinu

Jan Kraus je mimo jiné velice úspěšný podnikatel. Co dokázal, je opravdu obdivuhodné. „Můj hlavní byznys je, že jsem nikdy nebyl zaměstnaný. Ani vteřinu a už se to nezmění. Za komunismu to bylo poměrně náročné, měl jsem samozřejmě taky štěstí, ale bez štěstí nejde nic. Snažil jsem se pro to dělat maximum a náhodou se mi to povedlo nebo náhodě jsem možná i pomohl,“ říká Kraus.

S manželkou se Petr Nárožný seznámil v Liberci

Petr Nárožný

Petr Nárožný oslaví 14. dubna 80. narozeniny. Český rozhlas Liberec mu ke kulatinám poblahopřál a zjistil, že k Libereckému kraji a hlavně k Jizerským horám má herec hodně blízko.

Být hostem talk-show? Rekreace!

V pondělí 16. dubna vystoupil Jan Kraus společně se svým synem v libereckém domě kultury v talk show Hvězdy, jak je neznáte. Byl tam v opačné roli, než ho můžeme běžně vídat na televizních obrazovkách a velice si to užíval. „Být hostem – to je obrovský komfort, pohodlí a pro mě rekreace,“ říká s úsměvem moderátor. „Nedá se říct, že host nemá vůbec žádnou zodpovědnost, zvlášť, když tam přijdou lidi, kteří od vás čekají, že je nějak pobavíte. Tato talk show je s takovým speciálním moderátorem, který klade nevhodné dotazy v nevhodnou dobu, což mě baví.“

V Liberci měl tetu, jezdil sem na prázdniny

Na město pod Ještědem má velmi silné vzpomínky, protože tu prožil část svého života. „Měl jsem tady tetu a byl jsem tu každý rok na prázdniny. Veškerý základ mé náboženské výchovy pochází z Liberce,“ vysvětluje Kraus a dodává: „V knížce je tomu věnována jedna kapitola. Myslím si, že ta se liší od všech ostatních, protože tam nejde tak o byznys, ale o lásku.“

autor: Tomáš Hanzl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.