S manželkou se Petr Nárožný seznámil v Liberci

13. duben 2018

Petr Nárožný oslaví 14. dubna 80. narozeniny. Český rozhlas Liberec mu ke kulatinám poblahopřál a zjistil, že k Libereckému kraji a hlavně k Jizerským horám má herec hodně blízko.

Herce a dabéra Petra Nárožného spojuje s Libereckým krajem doslova srdeční záležitost. „Seběhlo se to po rodinné lince, mám ženu z Jablonce,“ vysvětluje. „Vzal jsem si ji před mnoha a mnoha desítkami let, tehdy bydlela v Jablonci a tam vedly moje první cesty.“

Manželku poznal na diskotéce v kavárně Nisa, vzpomíná: „Byl jsem u Rangers jako konferenciér a jednou můj kamarád mě pozval na večerní účinkování do kavárny Nisa. Byl jsem tam jako host na jeho diskotéce. Právě tam se objevila jedna slečna, která se mi moc líbila a přeskočila tam jiskra, jak se dneska říká.“

Chalupa ve Smržovce a sousedé? Bohdalová a Brzobohatý

Do domu ve Smržovce se dostal díky své tchyni. „Neměl jsem nikdy svou chalupu, ale provdali jsme tchyni za pana, který měl velký dům na dolní Smržovce. To už jsem byl vlastně v klínu Jizerských hor. Moje děti tam strávily své rané dětství,“ popisuje.

Liberec je pro mě startem, odcházelo se mi nelehko, říká Iva Janžurová

03400212.jpeg

Známá česká herečka Iva Janžurová slaví dnes 19. května narozeniny a Český rozhlas Liberec jí po telefonu popřál vše nejlepší. Svůj herecký um předvedla herečka ve více než dvou stovkách filmů, seriálů a pořadů. Začínala v divadle F. X. Šaldy, později se stala členkou Divadla na Vinohradech a více než dvacet let působila v Národním divadle. Jak vzpomíná na své divadelní začátky v Liberci?

Měl kolem sebe mnoho kamarádů z divadla. „Vedle měl chalupu můj kamarád, báječný člověk, divadelní herec z Vinohrad Vláďa Krška. O kousek dál měla chalupu Jiřina Bohdalová s Radkem Brzobohatým. Kousek od jejich chalupy, doslova co by kamenem dohodil, měl chalupu Jiří Hubač,“ vzpomíná Nárožný.

Cestování s milovníkem Jizerek Ivanem Mouchou

Se svými kamarády a známými rád trávil volný čas. „Měli jsme možnost se setkávat velice často během léta a strávil jsem tam mnoho hezkých dovolených. Jezdil jsem na kole po Jizerských horách, měl jsem tam kamaráda z Prahy, který se tam odstěhoval, designér Ivan Moucha. Byl to velký milovník Jizerských hor, vodil mě po pomníčkách a památkách,“ vypráví dabér dětských večerníčků.

Liberec mi pomáhá překonávat milostné debakly, říká Halina Pawlowská

Halina Pawlowská se podepisuje na stěnu v radiokavárně Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejznámější a nejčtenější současná česká spisovatelka Halina Pawlowská slaví 21. března narozeniny. Český rozhlas Liberec jí blahopřál po telefonu a zjistil, že k Liberci má velmi vřelý vztah a třeba i to, jak hodnotí nový film Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, ke kterému napsala scénář.

Hercův vztah k Jizerským horám je dnes už spíš nostalgický. „Myslím si, že jistou dobu jsem měl k Jizerským horám velice blízký vztah. Dnes už by se to dalo říct, že se to změnilo v takový nostalgický vztah, protože Ivan Moucha už není, mnoho přátel odešlo. Není už také Vláďa Krška, není už tchán ani tchyně a do tohoto kraje se dostávám už jen zřídka.“

autoři: Tomáš Beneš , Tomáš Hanzl , Jaroslava Mannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka