Jaký je ekologický vánoční stromek? Třeba ten z prořezávek v Jizerských horách nebo Krkonoších

29. listopad 2020 12:00

Vánoční stromy začali řezat revírníci v Jizerských horách. Chodí po lesích s pilou a hledají smrky a jedle, které si v uplynulých měsících vytipovali jako ty nejvhodnější. Takzvané ekologické stromky nabídnou i správci krkonošského národního parku.

Vánoční stromek z Jizerských hor, i takový může ozdobit váš obývák

„Je potřeba ty jednotlivé stromečky uvolnit, aby měly životní prostor. Nemůžou tady všechny růst. Během roku jsme našli nějaké vhodné, které jsou pěkné, a ty jsme si označili. Takže člověk nemá pocit, že by něco ničil, protože ty stromky by tady zůstaly ležet. My je pokácíme a použijeme je jako vánoční stromky,“ přiblížil revírník Martin Procházka.

Stromky z Jizerských hor jsou tak podle něj bez jakékoli ekologické stopy. Revírníci se jich chystají porazit na tři sta. Lesy České republiky je od 14. prosince nabídnou lidem na Lesní správě v Jablonci nad Nisou.

Jeden z jizerskohorských vánočních stromků si pokácela i naše reportérka Šárka Škapiková

Takzvané ekologické vánoční stromky nabídne veřejnosti i Správa Krkonošského národního parku. Pokud to vládní opatření umožní, prodávat je budou 17. prosince před střediskem ekologické výchovy ve Vrchlabí.

„Opět připravíme zhruba stovku krkonošských smrčků, které pocházejí z prořezávek. Tedy v přírodě by byly stejně proříznuty a zůstaly by tam. V tento okamžik je využijeme jako nabídku vánočních stromečků,“ uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Spustit audio

Související