Jak se v době koronaviru žije v azylových domech a ubytovnách?

31. březen 2020

Lidé bez domova patří mezi koronavirem ohroženou skupinu. Města a obce v Libereckém kraji teď řeší, jak zamezit tomu, aby se mezi nimi nákaza šířila.

Čtěte také

Krizový štáb Libereckého kraje vyzval města a obce, aby zjistila počet a pohyb lidí bez domova. Právě mezi bezdomovci by se totiž koronavirus mohl začít šířit nekontrolovatelně. Vzorem může být město Liberec, kde už skupina odborníků s názvem COVID-19/bezpřístřeší pracuje. Hejtmanství hledá dvě místa, kde by v krizovém případě bylo možné nakažené izolovat. Například v Liberci pobývá v azylových domech a ubytovnách více než 100 bezdomovců. V jednom z nich, v azylovém domě pro muže Speramus v Široké ulici, natáčela naše reportérka.

Jedna ze sociálních pracovnic

„Když odcházejí ven, tak hlásí, kam jdou, a my kontrolujeme, zda mají roušku. Když se vrací, desinfikují si ruce a přezují se,“ popsala sociální pracovnice Naďa Vaňharová. „Základní služby zajišťujeme,“ říká ředitel obecně prospěšné společnosti Návrat, která azylový dům provozuje a liberecký zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Robert Prade. „Tady v domě pro muže je situace náročnější, máme čtyř až šestilůžkové pokoje a zázemí a okolí je strohé. Máme tu 25 klientů, které je potřeba udržet v domě, je to hodně lidí pohromadě, dlouho dobu pospolu, není to jednoduché,“ dodává. Někteří obyvatelé domu, kteří můžou, si sami zajdou na nákup, bydlí tam ale i 15 klientů v důchodovém věku, těm nákupy zajišťují pracovníci domova.

Ředitel obecně prospěšné společnosti Návrat, která azylový dům provozuje a liberecký zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Robert Prade

Azylový dům pro rodiny s dětmi ve Věkově ulici v Liberci

Společnost Návrat provozuje i zrekonstruovaný dům pro ženy a rodiny s dětmi ve Věkově ulici, kde je teď 16 ubytovaných. Pro každý z domů mají k dispozici 50 respirátorů z Číny a bavlněné roušky od komunitního střediska Kontakt, které sociální pracovníci svépomocí perou a desinfikují. Schází jim ale bezkontaktní teploměry a také teplé boty pro klienty.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související