„Znáš svého souseda?“ ptá se v nové kampani Jablonec nad Nisou

31. březen 2020

Cílem kampaně, kterou organizuje jablonecká radnice, je najít seniory a hendikepované lidi, kteří nejsou schopní se o sebe ve stavu nouze postarat, a nabídnout jim pomoc.

Čtěte také

Kampaň se snaží oslovit všechny obyvatele města. Vybízí je k tomu, aby se rozhlédli kolem sebe, a v domě, kde bydlí, nebo v okolí vytipovali lidi, kteří v nouzovém stavu potřebují pomoct. „Protože nevíme, kolik lidí je doma zavřených bez pomoci. Jde nám o lidi starší 70 let, ale i hendikepované, kteří mají zhoršenou možnost pohybu, a nemají příbuzné, nemají domluvenou žádnou sociální službu a nikdo se o ně pořádně nestará,“ vysvětlila mluvčí města Jana Fričová. Pokud tedy někdo má v okolí souseda, který by potřeboval pomoct, má se s touto informací obrátit telefonicky na městskou policii.

ZNÁŠ SVÉHO SOUSEDA?

  • Víte, kdo bydlí vedle vás?
  • Je mu nebo jí přes 70 let, nevychází ze svého bytu a nemá se kdo o něj nebo o ni postarat?

 Řekněte nám to na operační středisko Městské policie Jablonec nad Nisou, tel: 483 357 871, e-mail: mp156@mestojablonec.cz
 
Usnesení Vlády ČR č. 98/2020 o přijetí krizového opatření

Vláda

  • doporučuje osobám starším 70 let nevycházet po dobu trvání nouzového stavu mimo svá obydlí, s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění neodkladné zdravotní péče
  • nařizuje starostům obcí zajistit osobám uvedeným v bodě I. tohoto usnesení pomoc při zvládání základních životních potřeb, včetně nákupů potravin a léků.

 

Zdroj: Magistrát města Jablonce nad Nisou

Městská policie informaci zaeviduje a zjistí, jestli už danou osobu v databázi nemá, s jedním tipem se totiž může ozvat více obyvatel. Když zjistí, že jde o „nového“ člověka, o kterém dosud nevěděli, tak kontaktují Český červený kříž nebo další sociální organizace. Někdo potom za potřebnými zajede a nabídne jim pomoc; například dovoz oběda, nákup potravin nebo vyvenčení psa.

Pomáhají i další města v našem kraji

Čtěte také

Seniorům a dalším ohroženým lidem pomáhají města napříč krajem. V Jilemnici dobrovolníci společně s pracovníky úřadu rozvážejí jídlo seniorům, učitelky v tamní mateřské školce zase šijí roušky pro staré a nemocné lidi. V Turnově se mohou senioři, handicapovaní a další lidé v karanténě obracet na radnici a požádat o dovážku jídla, potravin a drogerie. V Liberci pomáhá komunitní středisko Kontakt, kam si mohou zavolat ti, kteří potřebují s čímkoliv pomoct, ale také ti, kteří potřebným pomoct sami chtějí. A také v Kamenickém Šenově funguje speciální nouzový servis pro osoby ohrožené nákazou, ať už jde o nabídku donášky potravin, nebo vyzvednutí léků z lékárny i sjednání návštěvy lékaře u někoho doma.

autoři: sas , Eva Malá | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související