Jak se před koronaviry chrání profesionálové? Třeba elektronicky řízenými ventilátory z Jablonce

Stovky objednávek filtračně-ventilačního systému, který ochrání i před koronavirem, vyřizuje v těchto dnech společnost Malina Safety z Jablonce nad Nisou. Její produkty používali při koronavirové epidemii i Číňané.

Společnost vyvíjí a vyrábí přetlakový filtračně-ventilační systém. Jeho hlavním úkolem je chránit zaměstnance třeba v chemickém průmyslu a zemědělství, ale i české armádě. Kukla nebo maska doplněná filtry chrání i před novým koronavirem.

V Malina Safety můžou vyrobit až dvě stě padesát filtroventilačních jednotek měsíčně

„Ten přístroj se sestává z té silové části, která z okolí nasává vzduch. Ten se nasává přes partikulární filtr. Ventilátorem se přes hadici žene do kukly. Tím, že toho vzduchu tam vzniká přebytek, zhruba kolem dvě stě deseti litrů za minutu, a k dýchání potřebujete něco mezi třiceti až padesáti litry za minutu, tak zbylý vzduch je vytlačovaný netěsnostmi. A to je ten princip zvýšené ochrany proti škodlivinám,“ popsal způsob fungování ochranných filtrů ředitel společnosti Radek Malina.

Masky s elektronicky řízenými ventilátory slouží třeba k ochranně zaměstnanců v chemickém průmyslu nebo v zemědělství

Zhruba sto zaměstnanců v rouškách tak vyrábí přímo v centru Jablonce nad Nisou systémy na ochranu dýchacích cest. Ty si poradí například s azbestem, ale i s koronavirem. Ve třech halách vznikají speciální filtry, hadice a hlavové masky, které je možné po použití snadno dezinfikovat. Ochranné pomůcky jsou vyrobené z plastových a textilních materiálů. Ke kuklám patří ještě elektronicky řízený filtr přichycený na speciálním opasku.

Komponenty na ochranné sety v jablonecké firmě Malina Safety

Podle ředitele výroby jablonecké firmy Dalibora Motla je takový systém ideální pro profesionály, kteří se pohybují v kontaminovaném prostředí. Podnik své výrobky dodával například do armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně.  „Ideálně se to kombinuje s nějakým celotělovým oblekem, nebo se to může v nouzi použít k pracovnímu oděvu, který mají zdravotníci běžně k dizpozici. Záleží jaký způsob dezinfekce potom zvolí,“ doplnil Motl.

Jablonecká firma dodává například do vojenské nemocnice v Těchotíně

Zájem o ochranné sety z Jablonce je v současnosti po celé republice tak velký, že je firma nestíhá vyrábět. „Filtračně-ventilačních jednotek jsme schopní vyrobit asi dvě stě padesát kusů měsíčně. Hodně to záleží na schopnostech našich dodavatelů, protože se jedná o dodávky specifické elektroniky. Ta je samozřejmě také zasažená koronavirem, takže naši dodavatelé mají omezené kapacity,“ popsal situaci Dalibor Motl.

Jablonecká firma se specializuje na ochranné pracovní pomůcky

Pět speciálních ochranných setů pro své zdravotníky si od jabloneckého vrobce pořídila například Krajská nemocnice v Liberci, dalších pět od něj dostala darem. Jinak o něm mají zájem záchranáři a nemocnice po celé republice. Kromě firmy Malina Safety se na výrobě ochranných pomůcek proti koronaviru podílejí také další soukromé společnosti z regionu.

Dezinfekci pro zdravotnická zařízení v kraji dodává například liberecká Severochema, s firmami Elmarco a Drylock pak Liberecký kraj spolupracuje na výrobě nanofiltrů do roušek. Těmi má kraj v plánu zdarma zásobovat nejdříve policisty, hasiče a záchranáře v regionu, později pak i složky IZS v celé republice. Výrobu vysoce funkčních filtrů z nanotextilií, které zachytí mezi sedmdesáti až devadesáti procenty virů, spustila Technická univerzita v Liberci.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související