Jak pokračuje rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci? Podívali jsme se dovnitř

Bezbariérový vchod, přístupná část depozitáře, ale i klimatizace a nové moderní expozice - to je jen část rekonstrukce Severočeského muzea v Liberci, která by měla být letos na podzim dokončena. Do už druhým rokem nepřístupné budovy se podívala naše reportérka.

„Zrovna se nacházíme ve slavnostním vestibulu a vyhlížíme směrem do velkého výstavního sálu, kde nám místo exponátů jezdí bruska na teracovou podlahu. Je tady jak ve mlýnici, musíme používat respirátory, protože zrovna se dělá finální úprava broušené podlahy,“ zahájil netradiční prohlídku ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Přestavba vnitřních prostor nejstaršího umělecko-průmyslového muzea v Čechách bude stát 143 milionů korun. Muzejníkům už v budově z roku 1898 nevyhovovaly například výstavní prostory. Ty teď budou modernější a díky vestavbám se do nich vejde i víc exponátů.

„Původně to byl sál umění dvacátého století. My jsme tady vlastně využili té výšky stropů, udělali jsme tady vestavbu, kde uvnitř budou vystavené středověké památky, které budou odkazovat na vývoj písemnictví,“ popsal Jiří Křížek malý pavilon postavený uprostřed výstavního sálu v patře historické budovy. Výhodou sádrokartonové vestavby je podle něj i její snadná rozebíratelnost, takže případné budoucí úpravy výstavních prostor nebudou nákladné.

Severočeské muzeum v Liberci bude otevřené v září 2020

„Ona ta naše krásná historická budova, spousta lidí má dojem, že je neměnná. A my chceme dokázat, že se dá změnit. Bez toho, aniž bychom jí ublížili,“ doplnil ředitel Severočeského muzea. To by mělo být znovu otevřeno od posledního zářijového víkendu letošního roku.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související