Jablonečtí si za odpad připlatí. Od dubna

6. březen 2020 08:44

Severočeské komunální služby kvůli inflaci i růstu minimální mzdy navýšily cenu za svoz odpadů městu. Radnice zdražení částečně promítne i do cen pro obyvatele.

Čtěte také

Jablonec nad Nisou zvyšuje poplatky za odpady, tarify se radnice rozhodla navýšit o 15 %. Měsíčně si tak čtyřčlenná domácnost za běžnou popelnici s týdenním vývozem připlatí 35 korun, za rok je suma vyšší o 418 korun. Město navyšovalo poplatky za svoz odpadů naposledy před třemi lety, a to o 8 %. Vyšší ceny začnou platit od 1. dubna.

„Vlivem inflace a růstu minimální mzdy zvýšily Severočeské komunální služby ceny městu od roku 2018 o 4,5 %, od poloviny roku 2019 o 2,3 % a od dubna 2020 se zvýší o dalších 2,7 %. Proto také město musí přistoupit k vyšší platbě za odpad,“ vysvětlil náměstek primátora Jablonce pro ekonomiku Milan Kouřil. „Pokud by ceny za popelnice zůstaly na stejné úrovni jako nyní, celkový podíl města by na odpadovém hospodářství v roce 2020 činil zhruba 16,2 milionu korun, to je téměř 32 % z celkových nákladů,“ dodal s tím, že v těchto dnech přichází do jabloneckých domácností složenky už s vyšší platbou.

autor: sas | zdroj: TZ Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související