Města v Libereckém kraji mění poplatky za odpad. Připlatíte si i vy?

17. prosinec 2019 14:46

Nejvyšší poplatek je ve Frýdlantu, lidé tam ale můžou ušetřit tříděním. V České Lípě platit nebudou. V Liberci, Novém Boru, Jablonci a Semilech zaplatíte za svoz komunálního odpadu víc. Zjišťovali jsme o kolik.

V Liberci vzroste v příštím roce poplatek za odpad téměř o polovinu, a to na 720 korun ročně. Dosud lidé platili 492 korun, poplatek se naposledy zvýšil v roce 2005. To znamená, že například čtyřčlenná rodina zaplatí 2 880 korun. Tuto částku ale bude možné rozdělit na polovinu, což město do této doby neumožňovalo. Podle náměstka primátora Zbyňka Karbana z hnutí ANO navýšili ceny kvůli rostoucím nákladům na sběr, svoz a likvidaci komunálního odpadu.

Ceny rostou i v Semilech a Novém Boru

Cena za svoz odpadu se zvyšuje také v Semilech, a to o pětinu. Místo 500 každý člověk zaplatí 600 korun za rok. Podle vedení se tím město připravuje na růst nákladů na skládkování, se kterým počítá připravovaný zákon. Obyvatelé Nového Boru zaplatí o 20 korun více, tedy 620 korun. Důvodem jsou rostoucí náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu a také rozšiřování možnosti třídění.

Frýdlant nejdražší, ale motivuje

Ve Frýdlantu by tamní obyvatelé měli platit 790 korun na osobu ročně. Mají tam ale už několik let zřízený motivační program. Jak řekl starosta města Dan Ramzer z ODS, ti co poctivě třídí, platí minimum, nebo nic. Nově mají frýdlantští k dispozici i mobilní aplikaci, ve které si můžou odečítání poplatku kontrolovat. Podle starosty počet lidí, kteří aktivně třídí odpad, vzrůstá. Letos už jich byly desítky.

V České Lípě i nadále bez poplatku

Ani v příštím roce obyvatelé České Lípy za odpad platit nebudou. Vedení radnice poplatek zrušilo před deseti lety a s jeho opětovným zavedením zatím nepočítá. V letošním rozpočtu města je na likvidaci odpadu vyčleněno 44,5 milionu korun; v přepočtu tak radnice platí zhruba 1200 korun na obyvatele.

V Jablonci nad Nisou navýší ceny až od dubna

Ceny za odpad se v Jablonci změní od 1. dubna 2020. Čtyřčlenná domácnost si za běžnou popelnici s týdenním vývozem měsíčně připlatí zhruba 35 korun. Poplatek se totiž navyšuje o 15 %. Stejně jako v krajském městě, i v Jablonci nad Nisou jsou za zdražením stále se zvyšující výdaje za odpadové hospodářství. Naposledy ve městě poplatky za popelnice zvyšovali v roce 2017, tehdy o 8 procent.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: TZ Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio