Lidí s chřipkou v kraji přibylo, největší nárůst hlásí Jablonec

27. leden 2020 13:38

Počet nemocných je pod prahem epidemie, zjišťovali jsme podrobnosti.

Počet lidí s chřipkou a dalšími dýchacími infekcemi v Libereckém kraji stoupl, na 100 000 obyvatel teď připadá 1 426 nemocných. Podle hygieniků se zatím nejedná o chřipkovou epidemii, i když nemocných přibývá. Za epidemii hygienici považuji situaci, kdy zjistí pravou chřipku u 1700 pacientů na 100000 obyvatel. Jak uvedla ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Liberec Jana Prattingerová, důležitý je nejen počet nemocných, ale také to, jakým způsobem a jak rychle nemocných přibývá. V současnosti je nejvíc nemocných v okrese Liberec; k největšímu nárůstu nemocnosti ale došlo v okrese Jablonec nad Nisou a to zejména mezi předškolními a školními dětmi.

Skupiny nejvíc ohrožené

Podle Jany Prattingerové patří, pokud se týká pravé chřipky, mezi nejohroženější skupiny těhotné ženy a také osoby které mají jakákoliv přidružená onemocnění, ať už se jedná o onemocnění srdce, plic, ledvin, nebo například jater.

Očkování ano nebo ne?

Očkování je jediná vlastně ochrana proti chřipce, zejména pro jmenované rizikové skupiny, pro ty je určitě důležité nechat se očkovat, říká Jana Prattingerová. Jestli se nechat očkovat ještě nyní nebo už ne, podle ní, záleží na situaci, ve které dotčená osoba je. Aby se vytvořily protilátky, potřebuje tělo zhruba 14 dní, takže pokud se například ve vaší rodině nebo blízkém okolí už chřipka objevila, někdo je aktuálně nemocný, potom očkování nemusí pomoct. Jestli ve svém okolí nikoho nemocného nemáte, je ještě stále na očkování čas, důležité je ale vždy poradit se se svým lékařem, dodává.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související