Kamery v Jablonci znovu provozuje firma odvolaného primátora Kroupy. Bez výběrového řízení

25. únor 2020 08:20

Milana Kroupu vloni opozice a část koalice obvinila ze střetu zájmů a zastupitelé ho následně odvolali. O zakázku na provoz kamer podle města nikdo jiný zájem nemá.

Čtěte také

Kamerový systém městské policie v Jablonci nad Nisou bude dál provozovat firma Grepa bývalého primátora Milana Kroupy, dříve zvoleného za ANO. Zakázku na 4 roky za 2 000 000 korun schválili jablonečtí zastupitelé. Milan Kroupa provozoval systém už v uplynulých 4 letech, kvůli tomu ho část koalice a opozice před rokem obvinila ze střetu zájmů a zastupitelé ho odvolali. Teď získal zakázku znovu, bez veřejné soutěže.

Je to v souladu se zákonem, říká primátor

Milan Kroupa, v době, kdy byl jabloneckým primátorem, neměl s městem na provoz kamer smlouvu. Po sporu o částku za službu Kroupa kamery dočasně vypnul. Město se proto rozhodlo uzavřít s Grepou řádnou smlouvu. Zakázku na další 4 roky za 2 miliony korun jablonečtí zastupitelé schválili. Proč dostala Grepa zakázku napřímo bez výběrového řízení, vysvětluje primátor Jablonce Jiří Čeřovský z ODS: „Toto je zcela v souladu se zákony, kde jsou stanoveny limity, za kterých to město může zadat přímo dodavateli, respektive uzavřít smlouvu na služby a to je přesně tento případ.“ Primátor zároveň připomněl audit, který ukázal, že systém funguje dobře, je moderní a doplnil, že aktuálně město lepší nabídku nemá.

Ne všichni zastupitelé souhlasí

Někteří opoziční zastupitelé odmítli pro Grepu hlasovat, kritizovali absenci veřejné soutěže, a také cenu; podle některých zastupitelů jsou 2 000 000 korun za 4 roky provozu moc. S tím ale Milan Kroupa rozhodně nesouhlasí: „Pokud se podíváme do Liberce, Liberec platí za 10 kamer 48 000, v Jablonci se platí za 38 kamer 41000, tak samozřejmě ta částka není odpovídající. Ta částka je vstřícná,“ dodává s tím, že v minulosti jeho firma napojila na internet zdarma například školky a další městské objekty. 

autor: sas
Spustit audio

Související