Jablonec nad Nisou nabídne Týden tance, diváky čekají dvě přehlídky

20. říjen 2024 09:04

Od pondělí 21. října začne v Jablonci nad Nisou Týden tance. Zahájí ho festival Podzimní fantazie, v pátek 25. října na něj naváže 38. celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec… 2024.

Podzimní fantazie 2024

Týden tance začne přehlídkou scénického tance dětí a mládeže nazvanou Podzimní fantazie 2024. Ta se koná od 21. do 23. října v městském divadle. Organizátorem tradiční přehlídky, pořádané od roku 1999, je Taneční a pohybové studio Magdaléna z Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Momentka z jablonecké taneční přehlídky Podzimní fantazie

Součástí přehlídky budou i pohybové, taneční, dramatické a výtvarné dílny. Zájemci se můžou v úterý 22. října přijítt podívat do jabloneckého divadla na přehlídkový večer.

„Budeme moc rádi, když se diváci přijdou podívat na deset krásných choreografií. V posledních letech se objevují choreografie, které vytvořily samy děti, což je vlastně úkolem tvořivé taneční výchovy – dovést děti k tvorbě. Už třetí rok je proto přehlídka zaměřená na vlastní tvorbu žáků a studentů uměleckých škol,“ přiblížila Ludmila Rellichová z TaPS Magdaléna.

Program přehlídky Podzimní fantazie 2024:

Čas vytlačuje do tváře přírody, TaPS Magdaléna, z.s. Rychnov u Jablonce n. N.
V Máji, TaPS Magdaléna, z.s. Rychnov u Jablonce n. N.
7 + 1, Taneční studio Dobřichovice         
Halekačky v paprscích, ZUŠ Sedlčany
Síla pomluv, ZUŠ Adolfa Voborského
Krajina s hlavou obrácenou zpátky, TaPS Magdaléna Rychnov u Jablonce n. N., z.s.   
Protisměry, Roztoč Roztoky
Kóta 370, 5, ZUŠ Voborského Praha
Vnořené v čase, Roztoč Roztoky
Nekomfortní konformita, TaPS Magdaléna Rychnov u Jablonce n. N., z.s.   
Miserere mei (25 minut)

Festival Podzimní fantazie se uskuteční za podpory města Jablonec nad Nisou a Ministerstva kultury. Přehlídka s takto dlouhou tradicí a prestiží v celé České republice je vedle celostátní přehlídky dětských skupin scénického tance v Kutné Hoře a festivalu Tanambourrée ve Varnsdorfu nejstarší taneční událostí zaměřenou na tanec dětí a mládeže.

Tanec, tanec… 2024

Ve dnech 25.–27. října se už po dvaadvacáté v Jablonci nad Nisou uskuteční celostátní přehlídka scénického tance mládeže a dospělých Tanec, tanec… 2024. Během dvou večerů, 25. a 26. října, bude na jevišti jabloneckého divadla uvedeno 17 současných českých choreografií nominovaných z přehlídek krajských.

Z domácích tanečních skupin můžou diváci vidět Taneční a pohybové studio Magdaléna, které uvede choreografii Ludmily Rellichové Svět se kamsi žene – Čechy lože rozházené a Taneční studio V Pohybu uvede choreografii Magdalény Pupíkové Sám(a) (k) sobě.

V neděli 27. října od 13. hodin pak budou představeni vítězové taneční soutěže Proč bychom si netančili, která proběhla v rámci Roku české hudby 2024, a diváci uvidí i výstup z rezidenčního pobytu loni oceněné Blanky Rejholdové. Na závěr bude tradičně vyhlášena Cena města tance za rok 2024.

autoři: Jana Fričová , reČRoL | zdroj: město Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související