Jedni odhazují, jiní sbírají. O víkendu se koná tradiční dobrovolnická akce Ukliďme Jizerky

20. říjen 2024 08:05

Ještě v neděli 20. října můžou dobrovolníci v Jizerských horách uklízet odpadky po neukázněných turistech. Pokračuje tradiční víkendová akce Ukliďme Jizerky, která se opakuje dvakrát do roka. Lidé obvykle sesbírají několik stovek kilogramů odpadků. Organizátoři dobrovolníkům poskytují úklidové pomůcky.

Uklízecí pomůcky při akci Ukliďme Jizerky zajišťují dobrovolníkům pořadatelé

„Protože jsou lidi prasata některý, neuklízejí po sobě, za chvilku bysme tady byli ve velkých problémech. My teda tradičně každý rok u nás uklízíme po cestách a v lese,“ komentovali situaci Jirka a Jana z Příbramska. Mezi lidmi je osvěta o uklízení v lesích poměrně rozšířená. Většina z oslovených už na nějaké podobné organizované akci byla. Kromě jednotlivců se do nich často zapojují třeba skautské oddíly nebo školy.

Organizace úklidu Jizerek

Gumové rukavice a pytle si můžou zájemci vyzvednout na informačních centrech v Liberci, Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, Josefově dole a na parkovišti v Bedřichově. V přírodě dobrovolníci nejčastěji nacházejí nápojové nebo potravinové obaly a nedopalky od cigaret. Sesbírané odpadky můžou lidé nechat na příjezdových cestách, sdělit organizátorům jejich polohu a ti je svezou.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související