Jablonec daruje bytovým družstvům podíly na nemovitostech ve Mšeně, v centru a ve Vrkoslavicích

22. duben 2022 15:04

Město Jablonec nad Nisou převede své spoluvlastnické podíly v družstevních domech ve městě bezúplatně. Týká se to 24 bytů družstev SBD Pozemní stavby Liberec a SBD LIAZ. Podrobnosti zjistila redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Jde o domy dokončené v letech 2001 až 2005, na která města, tedy i Jablonec, získala státní dotaci. Město se v uzavřených smlouvách zavázalo, že 20 let po kolaudaci domů převede svůj podíl na družstva. Legislativa se ale několikrát změnila, a radnice tak řešila, jak podíly na jednotlivých domech převést. Podobný problém má i řada dalších měst v zemi. Například v Liberci se převod spoluvlastnických podílů týká 1 150 bytů v deseti družstvech.

Město na družstva bezúplatně převede 51% podíl na 12 bytech v ulici Boženy Němcové a 12 bytech v ulici Žitná, a také spoluvlastnický podíl na domech včetně pozemků v ulici Horská, Lesní a v ulici Kolmá. „Tím jsme umožnili i následný převod do osobního vlastnictví, což je zájmem těch jednotlivých družstevníků. Může se pokračovat dál, ještě je tam jedno další družstvo, kde dvacetiletá lhůta vyprší v příštím roce,“ vysvětlil náměstek pro ekonomiku a majetek Milan Kouřil z ANO.

Už v roce 2021 začaly převody spoluvlastnických podílů bytovému družstvu na bytech v Horní Proseči. Tam zatím proces neskončil. Vlastnické právo se převedlo k 111 z celkem 281 bytů a čtyř garáží. Do začátku dubna 2022 obdrželo majetkoprávní oddělení magistrátu 149 žádostí o koupi bytu nebo garáže a další přibývají.

Majitelé bytů ale musejí v tomto případě za převod bytů zaplatit. Je to kvůli tomu, že ve smlouvách o převodu byla odlišná formulace. „Proseč jede v režimu toho, že tam chybělo to slovíčko ´bezúplatně´ a tam lidé doplácejí řádově v průměru 100 000, získávají za to majetek násobně vyšší,“ popsal náměstek pro oblast rozvoje Petr Roubíček z ODS.

Peníze z převodů, které město obdrží, dál zůstanou v Horní Proseči. Město zřídilo fond, ze kterého bude financovat například opravy chodníků, silnic nebo hřišť.

Poslední spoluvlastnický podíl zbývá Jablonci nad Nisou dořešit s Bytovým družstvem NISA v domě v ulici F. L. Čelakovského. Ten byl zkolaudovaný v roce 2003, proto vypořádání po 20 letech nastane až příští rok.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související