Rozhodnuto. Další dvě liberecká bytová družstva získají byty převodem od města za korunu

22. říjen 2021 11:30

Obyvatelé dvou družstevních domů v Liberci si můžou oddechnout. Nemusí žít ve strachu, že by za své, v minulosti už zaplacené byty, museli doplácet další statisíce korun. Podle rozhodnutí zastupitelstva jim je město Liberec převede za symbolickou částku. Jednání zastupitelstva sledovala redaktorka Lucie Fürstová.

Čtěte také

Liberečtí zastupitelé 21. října schválili převod podílu města ve dvou bytových domech v Zeleném údolí na družstevníky. Kvůli nesrovnalostem v dříve uzavřených smlouvách jejich obyvatelům hrozilo, že by za už zaplacené byty museli doplácet další vysoké částky. Konkrétně se převod týká družstev Beta a Gama.

Zastupitelé připravený návrh schválili po klidné diskuzi ve všeobecné shodě, hlasování bylo jednomyslné. Každé družstvo musí za podíl města zaplatit jednu korunu. Družstevníkům ale stále ještě hrozí placení daně z příjmů. Ta by mohla být až 200 000 korun za byt. Tenhle problém může vyřešit ale jen změna zákona.

Převod podílů se týká 1 150 bytů v deseti družstvech, které byly v Liberci postavené mezi roky 1997 a 2007 s využitím státních dotací. A právě pomoc státu je problém. Družstevníci ji totiž získali v podílovém spoluvlastnictví s městem, které mělo tehdy garantovat, že dotace bude dobře využita, že se byty nebudou například během prvních dvaceti let od kolaudace účelově prodávat.

Liberecká bytová družstva, kterých se případný převod podílů týka:

  • Bytové družstvo ZÚ ALFA
  • Bytové družstvo ZÚ BETA
  • Bytové družstvo ZÚ GAMA
  • Liberecké bytové družstvo Stadion
  • Bytové družstvo ZELENÉ ÚDOLÍ
  • Stavební bytové družstvo A+G STADION
  • Bytové družstvo SPEKTRUM
  • Bytové družstvo VLNAŘSKÁ
  • Bytové družstvo STARÝ HARCOV
  • Bytové družstvo LB Tyršova

Zdroj: web SPBD

Po 20 letech se pak měly spoluvlastnické podíly vypořádat. Když ten čas nastal, město Liberec staré smlouvy s družstvy zpochybnilo a bezúplatný převod původně umožnit nechtělo. Družstevníkům hrozilo, že by za byty měli doplácet stovky tisíc korun. Ti začali navštěvovat jednání zastupitelstva, založili i spolek Spravedlnost pro bytová družstva a obrátili se také o pomoc i na Ministerstvo pro místní rozvoj.

Asi pět členů bytových družstev se na jednání zastupitelstva přišlo podívat. Z rozhodnutí zastupitelstva měli radost, hlasování je podle nich spravedlivé.  A také ho očekávali, protože podobně už město vyřešilo situaci s prvním z bytových družstev, nazvaným Alfa, na které svůj podíl převedlo na začátku října.

Jednání nekončí

V Liberci je ještě dalších 7 bytových družstev, která mají stejný problém. Cesta je ale otevřená a předpoklad je, že ho město bude řešit stejně jako v předchozích třech případech, tedy převodem za symbolickou částku.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související