Jablonec: Chátrající budova lázní ožije uměním. Zřícení stropu už prý nehrozí

2. srpen 2019 12:36
Lázně Jablonec

Mladí umělci v Jablonci nad Nisou se snaží oživit někdejší městské lázně. V chátrající budově v dolním centru města pořádají o nadcházejícím víkendu výtvarné sympozium. Bývalé vedení města přitom vstup do objektu před dvěma lety zakázalo kvůli statickému posudku, který varuje před možným zřícením stropu nad bazénovou halou. Stávající vedení radnice ovšem tak skeptické není – má totiž v rukou oponentní posudek a k tomu pozitivní výsledek experimentální zvukové zkoušky.

O víkendu zde bude k vidění výtvarné umění

Nádech pro lázně – to je název víkendového výtvarného sympozia, které pořádají mladí umělci z Jablonce nad Nisou v objektu někdejších městských lázní. Budova je desítky let opuštěná a podle statického posudku, který si nechalo vypracovat minulé vedení radnice, tam hrozí zřícení stropu. 

„V době, kdy došlo k propadnutí stropu a prováděly se následné opravy, jsme si nechali udělat statický posudek na strop, který je nad bazénem. Statik nám v podstatě zakázal tyto prostory provozovat, protože táhla, na kterých byl strop zavěšen, byla narušena korozí,“ vysvětluje bývalý náměstek a dnes opoziční zastupitel Miloš Vele z ODS.

Spolek umělců má ale nyní k dispozici oponentní posudek, který tvrdí opak, a nové vedení města nechalo pro jistotu udělat ještě třetí posouzení. Ani podle něj zřícení stropu v lázních nehrozí. Stavební diagnóza objektu nicméně připouští jiná rizika. „Varovala před tím, že pod akustickou zátěží může opadávat omítka z klenby do bazénového prostoru," podotýká  náměstek primátora Jakub Chuchlík z České pirátské strany. Radnice se proto rozhodla pro netypické řešení v podobě experimentální zvukové zkoušky, která prokázala, že se omítka neodlupuje. 

Později se v prostorách bývalých městských lázní rozezní hudba

Kromě výtvarného sympozia oživí lázně 17. srpna ještě koncert Lenky Dusilové, která vystupuje letos v létě v památkách, které si podle ní zaslouží záchranu.

autoři: Šárka Škapiková ,
Spustit audio

Související