Na Ještěd se vrátil téměř 200 let starý památník. Rohanský kámen je zpět na svém místě

1. srpen 2019

Na vrchol hory Ještěd se včera vrátil více než tři metry vysoký a dvě a půl tuny vážící žulový obelisk, který byl odsud před několika měsíci odstraněn z bezpečnostních důvodů. 

Takzvaný Rohanský kámen z Ještědu v květnu odstranili členové Jizersko-ještědského horského spolku. Oblíbená turistická atrakce, u které se lidé rádi fotí, ale tak po ní čas od času šplhají, se totiž začala kývat a hrozila zřícením. Opravu jeho poškozených základů, která by měla vyjít maximálně třicet tisíc korun, zaplatí Horský hotel Ještěd. Velkou část práce však zvládli členové Jizersko-ještědského horského spolku svépomocí.

„Museli jsme trošku změnit pozici toho pomníku, kdy se asi o tři čtvrtě metru přiblížil směrem ke stavbě vysílače, abychom ho usadili na pevné skalní podloží,“ vysvětluje , jeden ze členů spolku Jakub Šrek. Žulový obelisk by měl podle jeho odhadu vydržet na novém místě minimálně dalších dvě stě let.

Historie kamene se pojí s knížaty ze Sychrova a Adélou Rohanovou

Jedná se o původně hraniční kámen mezi panstvím rodin Clam-Gallasů a Rohanů, který stál na Ještědu od roku 1838. Více o jeho historii vypráví regionální badatel Roman Řeháček ve zvukové reportáži.

Spolu se žulovým obeliskem byla na místo uložena i tajná schránka

Obsah tajné schránky

Do zrenovovaného základu Rohanského kamene byla umístěna i kovová schránka obsahující poselství pro příští generace. Nově jsou v ní ukryty předměty jako například úlomek dlaždičky, která je použita v interiéru horského hotelu Ještěd, historické fotografie, kovové mince, odznak spolku spolu se vzkazem týkajícím se opravy, ale také třeba lahvička hruškovice. 

autoři: Lucie Fürstová ,

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.