Generální oprava městského bazénu vyjde Liberec na téměř půl miliardy korun. Opozice je proti

2. srpen 2019

Město Liberec plánuje generální opravu plaveckého areálu na Tržním náměstí za téměř půl miliardy korun. Opozice ho kritizuje, že chce jít vedení města cestou celkové rekonstrukce, přestože na to nemá peníze. Radnice ale bazén postupně opravovat nehodlá.

Rekonstrukce libereckého bazénu začne později. Město teprve vybírá projektanta

Liberecký plavecký bazén

Liberci se nepodaří za rok v létě začít s plánovanou rekonstrukcí bazénu. Její cena je odhadovaná mezi 350 až 400 miliony korun. Město teprve začalo hledat projektanta stavby. Jde o zakázku za 32 milionů korun bez daně. 

V současné době připravuje město projektovou dokumentaci, za kterou zaplatí přibližně 32 miliónů korun. Za tyto peníze by se dal podle opozice pořídit například nový filtrační systém nebo opravit střecha.

Zástupci opozičního hnutí Liberec otevřený lidem záměr kritizují. Podle nich by se bazén měl opravovat postupně. Podle náměstka primátora Liberce Jiřího Němečka je ale takový postup problematický. „Já si myslím, že tento postup nás strašně vytrestal teď u těch škol. Tam se řeklo, že se udělá jenom kousek, a potom se zjistilo, že je elektrika pryč, topení pryč… Už nikdy nevstoupíme do toho, že se udělá u nějakého starého objektu pouze dílčí oprava,“ říká Jiří Němeček z hnutí ANO.

Oprava městského bazénu v Liberci začne oproti původnímu plánu později

Generální rekonstrukce městského plaveckého bazénu měla původně začít příští rok v létě. Kvůli zajištění financování a všech zákonných lhůt se ale zřejmě posune na začátek roku 2021. Město v současné době shání peníze na kompletní rekonstrukci střechy, technologií a zázemí. Modernizace by měla podle odhadu vyjít přibližně na půl miliardy korun.

V bazénu už dosluhují důležitá technologická zařízení, jakou je například vzduchotechnika, střechou dovnitř zatéká a nevyhovující je i zasklení budovy. Vana hlavního bazénu prosakuje, proto by se měla vyměnit za nerezovou. Práce budou podle odhadu trvat přibližně rok a půl. Po dobu rekonstrukce by měl zůstat v provozu pouze menší bazén v přístavbě vybudované před sedmi lety.

Zástupci opozičního hnutí záměr kritizují

Podle zástupců opozice by ale město v kondici, v jaké se právě nachází, tak rozsáhlou investici dělat nemělo. Opravy by měly být jen dílčí a řešit havarijní stav.

Opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová označila záměr města za megalomanský. „Já si to taky umím představit, že by bylo hezčí, kdyby bylo udělané všechno, ale my v podstatě za těch 480 milionů bez DPH, o kterých se naposledy mluvilo, dostaneme stejný bazén se stejnými dispozicemi, se společnými šatnami a vstupem pro imobilní. Jinak se tam ale nic nezvětší a nic zásadního se neudělá,“ komentuje záměr vedení města Zuzana Kocumová z hnutí Liberec otevřený lidem.

Jako inspiraci pro Liberec uvedla Kocumová řešení města Brna, které podle ní rekonstruovalo městský bazén postupně a většinou v pouze průběhu letních prázdnin. Opravoval se celkem devět let a ročně do něho město investovalo 5 až 10 miliónů korun, což by podle Kocumové mohla být vhodná cesta i pro Liberec.

autoři: Eva Malá ,
Spustit audio

Související