Hudbu Leoše Janáčka malíř přenesl barvami na plátno. Přesvědčit se o tom můžete v Liberci

7. březen 2019

Rodák z Kutné Hory, který nyní působí v Praze, malíř Stanislav Diviš, je jedním ze zakladatelů umělecké skupiny Tvrdohlaví. Zářivě barevné obrazy jsou inspirované například vážnou hudbou. Teď je můžou zájemci vidět například v liberecké galerii Prostor 228.

Pedagog a současně i frontman kapely Krásné nové stroje své obrazy tvoří v rozsáhlých cyklech. „To jsou Janáčkovy zápisy z deníků. Podklady jsem dostal od pana Zahrádky, který dělá v Janáčkově muzeu v Brně,“ vysvětluje autor, který v galerii Prostor 228 vystavuje tři cykly. Květy z ráje, Partitura a jeden obraz z cyklu Katedrála.

Krajiny vášní a zamilovaný Janáček

„Toto jsou rukou psané záznamy Janáčka, které jsem přenášel, dělal jsem z toho barevné krajiny. Nevypadá to ani jako noty, protože on si načáral něco na rukáv či kousek papíru někde na procházce, tak to vypadá jako záznam kaligrafisty,“ popisuje Diviš a pokračuje: „Tím, že jsem tomu dal barvu, vznikly z toho stvoly, tvary, květiny. Udělal jsem z toho cyklus krajin a dal tomu název Krajiny vášní, protože Janáček byl v té době velmi zamilovaný.“

Stanislav Diviš má zálibu ve vážné hudbě. „Poslouchám ji roky,“ přiznává. Sám ale říká, že vážnou hudbou se při tvorbě vyloženě neinspiruje. „Zajímalo mě spíš to, že to od Janáčka byly konkrétní záznamy.“ Pro koloristu jsou důležité barvy, v hudebním záznamu nevidí jen černou a bílou.

Nejen Janáčkovu hudbu v barvě si mohou návštěvníci galerie Prostor 228 v Liberci prohlédnout až do konce dubna.

Pro koloristu jsou důležité barvy, v hudebním záznamu nevidí jen černou a bílou
autor: Lucie Fürstová

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka