Sialská trojčata Šaldova divadla získala bronz v anketě Kulturní počin roku 2018

26. únor 2019 13:11

V Liberci v pondělí 25. 2. vyhlásili vítěze ankety Kulturní počin roku 2018. Soutěž se v krajském městě konala potřetí a odborná porota tentokrát vybírala z celkem devětadvaceti nominovaných akcí.

Slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo v obřadní síni liberecké radnice

Sudek, Funke, Drtikol – velká jména české fotografie v liberecké galerii

Snímky Františka Drtikola, Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho a tří desítek dalších významných autorů zaplnily galerijní prostory

Liberecká Oblastní galerie dnes 21. června otevře rozsáhlou výstavu fotografií. Na více než 130 snímcích ukazuje 150 let historie české a slovenské fotografie.

Vítězem se stalo restaurování barokního morového sloupu od Matyáše Bernarda Brauna. Ocenění za první místo si společně se zástupci kulturního odboru města převzal i restaurátor morového sloupu Radomil Šolc: „Je to památka, o které věděl málokdo, teď se hodně zviditelnila.“ Dvacet tisíc korun letos vítěz nezískal. „Město si samo sobě peníze nenaděluje,“ vysvětluje David Pastva, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu. „Město bylo vyhodnoceno nezávislou komisí. Oprava takto výjimečné barokní památky je zavazující i do budoucna.“

Druhé místo patří výstavě Sudek – Funke – Drtikol v liberecké Oblastní galerii. „Potěšilo mě, že jedna z akcí se dostala mezi desítku finalistů a skončila na druhém místě, což je skvělé,“ říká ředitel liberecké galerie Jan Randáček.

Předávání ceny za 3. místo, za Šaldovo divadlo přebírají Eliška Jansová a Jarmila Levko

Nejvzácnější barokní památka Liberce dostala „nový kabát“

Vzácnou památku město převzalo od církve, barokní zahradu chce pro veřejnost otevřít na jaře 2019

Barokní perlou Liberce by se dal nazvat zlacený morový sloup, který stojí v zahradě Kostela Nalezení svatého Kříže na Malém náměstí.

Bronz získalo představení Radovana Lipuse a Davida Vávry Sialská trojčata Divadla F. X. Šaldy, cenu převzala jeho ředitelka Jarmila Levko: „Máme velkou radost, že si toho někdo všiml, protože to představení skutečně je výjimečné. Je to hra napsaná pro Liberec a o Liberci.“

Čtvrté místo obsadilo divadlo Krutý krtek s divadelní procházkou Odsunutí, po stopách sudetských Němců. Nominace do 4. ročníku Kulturního počinu roku 2019 jsou otevřené už od 1. ledna.

autor: Lucie Fürstová

Související